SKANDAL U VRANJU: Novinarka se sprda s mentalno obolelima!

Dno

SKANDAL U VRANJU: Novinarka se sprda s mentalno obolelima!

Društvo -
Na internetu se pojavio snimak na kojem se vidi kako novinarska ekipa RTV Fokus iz Vranja u psihijatrijskoj bolnici ispituje pacijente
1 / 2

BEOGRAD - Na internetu se pojavio skandalozan video-snimak, na kojem novinarka intervjuiše psihijatrijske pacijente, pita ih od čega su bolesni, kako podnose vrućinu i kako im se sviđaju uslovi na psihijatrijskom odeljenju! Na mikrofonu se vidi logo RTV Fokus iz Vranja, pa se pretpostavlja da je reč o nekoj ustanovi u ovom gradu.Postavlja se pitanje ko je dozvolio novinarskoj ekipi da intervjuiše psihijatrijske bolesnike kad se zna da je to, bez dozvole nadležnih, zabranjeno!Pevali „Vidovdan“- Koliko ležite ovde na psihijatriji? - postavlja prvo pitanje novinarka, inače odevena u majicu na bretele, s dubokim dekolteom, lancima oko vrata i kačketom.- Pa, ja sam legala ovde od 2000. godine. Ležim od 7. jula - odgovara žena srednjih godina.- A od čega ste bolesni? - pita novinarka.- Od živci i od nervozu - odgovara pacijentkinja dok kamerman sve snima.- A kako podnosite ove teške vrućine? - ponovo pita novinarka RTV Fokus.- Pa, ne podnosim, lako mi je, popijem vodu, sokić, i to je to - kaže pacijentikinja. Snimatelj prebacuje kameru na drugu pacijentkinju.- Od čega ste vi bolesni? - pita novinarka.- Pa, bolesna sam, eto, malo ležim, malo se krećem i tako, ali dobra sam - kaže pacijentkinja, a novinarka nastavlja s pitanjima:- Kakvi su uslovi ovde na psihijatriji, kako podnosite vrućine?- Vrućina je teška, niko ne može da je izdrži.

Tuga... Dok novinarka postavlja pitanja pacijentima, medicinsko osoblje ne pokušava da je u tome spreči
Tuga... Dok novinarka postavlja pitanja pacijentima, medicinsko osoblje ne pokušava da je u tome spreči

U tom trenutku se ubacuje treća pacijentkinja, ulazi u kadar, kamera je zumira, a ona mašući rukama počinje da peva pesmu „Vidovdan“. Novinarka zaključuje da je uz dobru pesmu sve bolje i lakše, a kamerman zumira ženu dok peva bez sluha, mešajući reči pesme. Posle počinje neku drugu pesmu, a onda pevajući izlazi iz prostorije. Glavi odgovorni urednik i vlasnik televizije Fokus u Vranju Dragan Mladenović kaže da se radi o sirovom materijalu.- Ovaj prilog nismo emitovali. Ne znam kad je nastao niti ko ga je postavio na internet. Ta voditeljka je prestala da radi na televiziji još pre šest godina - rekao je Mladenović.

Zabranjeno snimanjeReferent za odnose s javnošću iz Opšte bolnice Vranje Beba Kanački juče nije htela ni da čuje naše pitanje.- Pišite šta hoćete, danas je nedelja, ne radim - rekla je ona.Iz Ministarstva zdravlja kažu da je snimanje bez dozvole pacijenata zabranjeno, a posebno u psihijatrijskim ustanovama, što je regulisano zakonom.

Slavica Ðukić DejanovićLEKARI SU KRIVI!Dr Slavica Ðukić Dejanović, v. d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ kaže da je ovo nedopustivo.- Deluje neverovatno da je neko dozvolio da se napravi takav video-materijal u psihijatrijskoj instituciji. Kršenje tajnosti podataka je krivično delo. A postavlja se pitanje kako je moguće da je rukovodilac ustanove dozvolio da se uradi intervju - kaže Dejanovićeva.I predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije RRA Goran Karadžić ističe da je prvi problem kako su lekari dozvolili pristup medijima.- Pošaljite nam video, a mi ćemo istražiti o čemu je reč - rekao je Karadžić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja