Vidovnjaci ne plaćaju porez!

Srbijo, šta si dočekala

Vidovnjaci ne plaćaju porez!

Društvo -
Masoni, proroci i tajkuni među milionskim dužnicima Poreske uprave. Od 300 neplatiša koji su se žalili u januaru, samo troje bilo u pravu

BEOGRAD - Prpa, bato!Šest vlasnika firmi s pojedinačnim dugom većim od 100 miliona dinara uplatilo je svoje obaveze samo nekoliko dana pre objavljivanje najnovijeg spiska Poreske uprave, saznaje Kurir.

- Desilo se slično kao i pre pojavljivanja prvog spiska u januaru. Mnogi su se uplašili objavljivanja imena, što govori da je to trebalo uraditi mnogo ranije - kaže sagovornik Kurira iz vrha Poreske uprave.

Na novom spisku su poznate privatne i državne firme, ali i masoni, vidovnjaci i tajkuni.U januaru su se mnogi bunili, a ispostavilo se da je od 300 dužnika samo troje neopravdano bilo na spisku.

Tu je i „Dibek“, koji se povezivao s Milanom Bekom. Firma je sada u stečaju, a Beko nije hteo da komentariše otkud dug.

Inače, kao vlasnik „Dibeka“ upisan je „Medtrejd internešenal“, registrovan na Bahamima. Ovoj firmi je 2001. utvrđen porez na ekstraprofit od 1,1 milion nemačkih maraka. Prvi direktor je bio Beko, koji je, prema nekim informacijama, krajem devedesetih prodao akcije u ovoj firmi.

Na spisku su i dva fudbalska kluba - Smederevo i Vojvodina.Ratko Butorović, predsednik FK Vojvodina, kaže da su u ovoj i prošloj godini platili 1,8 miliona evra.

- Tvrdim da ne postoji toliki dug, maksimalno može da bude 15-20 miliona dinara - dodaje Butorović.

Na spisku se nalaze i Zorka Pucar, alijas Vidovita Zorka, s dugom od 8.834.687,58 i advokat Sekula Pijevčević iz Užica s dugom od 5.506.883,02 dinara, ali do zaključenja ovog izdanja s njima nismo uspeli da stupimo u kontakt.

Pjevčević je bio optužen kao član „stečajne mafije“, koja je nezakonitim radnjama otuđila više preduzeća u stečaju i prisvojila više od 50 miliona evra. Umešan je i u aferu „kofer“ jer je bio direktor banke KEB, koja je, navodno, ponudila mito NBS.

Komentari dužnika sa spiska PU

GORAN TRIVAN

Novi Beograd19.822.583,64

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine bio je iznenađen.- Nemam komentar niti bilo kakvu informaciju. Već 10 godina nema reči ni o kakvom dugovanju. Zaista ne znam o čemu je reč. Nemam privatnu firmu, nemam visoka primanja, nemam ništa i vrlo sam zabrinut, jer ova suma je nenormalno visoka.

MARGIT SAVOVIĆPalilula 10.464.044,37

Bivša ministarka i lider partije PUŽ kratko je prokomentarisala.- Videla sam novi spisak, a bila sam i na starom. Taj dug je pod sudskim sporom i, dok se ne završi, ne mogu ništa da vam kažem.

DRAGUTIN ZAGORAC

Savski venac 11.715.290,99

Mason, vlasnik prve privatne fabrike plastike u Srbiji, jedan je od retkih koji su prijatno iznenađeni.- Ako je sada 11, to je dobro, u prethodnom izveštaju teretili su me za 39 miliona. Reč je o nesporazumu, računali su porez za period kad mi firma nije radila. Videćemo kako će se sve završiti, ali nema nikakvih zakonskih osnova da me terete za ovoliki porez.

MILORAD MAJKIĆ

Savski venac 8.823.311,92

Vlasnik kockarnica „Aleksandar“ i beogradskog hotela „Union“ nije želeo da komentariše svoj dug.- Nemojte ništa da pišete.

SVETOZAR VUJAČIĆ

Stari grad 5.567.134,41

Advokat Radovana Karadžića kivan je na Poresku upravu.- Oni su uveli zelenaške kamate i nećemo da ih plaćamo. Naplaćuju daleko više kamate nego bilo koja komercijalna banaka - 96 odsto godišnje! Pokrenućemo procese, pravnu akciju. Mi hoćemo da platimo glavni dug, ali ne i zelenaške kamate koje su mnogo veće od duga.

MOMČILO BULATOVIĆ

Stari grad7.089.513,83

Ni bivši Legijin advokat nema reči hvale za poreznike.- Nerealno je. Proveravao sam dugovanja, a ovo izgleda datira još od dana otvaranja kancelarije. Nije sporno da imam dugovanje, ali ono je mnogo manje od pomenutog iznosa.

Najveći dug u Inđiji

Što se fizičkih lica tiče, najveći dužnik je Mario Vujaklija iz Inđije, koji treba da plati 235.631.506,61 dinar i Blažo Đurović iz Zemuna sa dugom od 129.591.699,19.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track