MINISTARSTVO PROSVETE: Okončana blokada Filozofskog fakulteta
Foto: Zorana Jevtić

Počinje nastava

MINISTARSTVO PROSVETE: Okončana blokada Filozofskog fakulteta

Društvo -
Nakon razgovora sa dekanom i upravom fakulteta, dogovoreno je da se studentima koji se finansiraju iz budžeta dozvoli da besplatno upišu maksimalno 72 boda, uključujući i one zaostale iz prethodne godine

BEOGRAD - Studenati koji su osam nedelja držali u blokadi Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu potvrdili su sinoć Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da prekidaju blokadu, saopštilo je to ministarstvo, najavljujući da će nesmetano obavljanje nastave početi već danas.

Nakon razgovora sa dekanom i upravom fakulteta, dogovoreno je da se studentima koji se finansiraju iz budžeta dozvoli da besplatno upišu maksimalno 72 boda, uključujući i one zaostale iz prethodne godine, navodi se u saopštenju.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, rekao je da je ministarstvo održalo konsultacije sa dekanom i drugim predstavnicima fakulteta, kao i sa studentima, upoznavši se s njihovim viđenjem dešavanja i objašnjenjem zahteva koje su imali prema upravi fakulteta.

"Dekan nam je potvrdio da će doneti odluku kojom se to odobrava. S druge strane, studenti su danas na svom zboru prihvatili da odblokiraju fakultet. Očekujem da će sada otpočeti pravi dijalog između studenata i uprave fakulteta", naveo je ministar Verbić.

"Svakodnevno smo imali priliku da saznajemo iz medija o napadima na profesore i studente, o sve većem broju krivičnih prijava, o katastrofalnom stanju zgrade fakulteta... Najviše mi je žao studenata koji su želeli da imaju nastavu, a bili su sprečeni, kao i njihovih roditelja", dodao je Verbić.Iako se radi o unutrašnjem pitanju Filozofskog fakulteta koje je obuhvaćeno njegovom autonomijom, s obzirom na to da je blokada dugo trajala i da su se dešavanja na fakultetu otrgla kontroli, Ministarstvo je ponudilo upravi fakulteta da posreduje u rešavanju ovog problema, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se kaže i da će uprava fakulteta isplanirati nadoknadu predavanja, očekujući da će i studenti i profesori intenzivirati rad kako bi se umanjile posledice izgubljenih osam nedelja.

Nakon rešenja ovog problema, Ministarstvo prosvete će nastaviti dijalog sa svim fakultetima kao i studentskim organizacijama, kako bi se kvalitet visokoškolskog obrazovanja podigao na viši nivo, zaključeno je u saopštenju.

Nešto ranije, objavljeno je da je blokada na Filozofskom fakultetu uslovno prekinuta na 24 sata, jer okupljeni u Samoorganizovani studentski pokret očekuju da im u tom roku dekan da garancije da su njihovi zahtevi ispunjeni.

"Danas je održan zbor studenata, kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva prosvete, kao i članovi Saveta fakulteta, na kojem je odlučeno da se blokada uslovno obustavi", rekao je sinoć jedan od studenata, učesnika blokade.

"Blokada je uslovno prekinuta, sa tim da mi u naredna 24 sata treba da dobijemo garanciju dekana, potpisanu i pečatiranu, i objavljenu na sajtu fakulteta, da je ispunjen zahtev koji se tiče besplatne prijave ispita do 72 boda, kao i datum otpočinjanja razgovora za Savetom", rekao je on.

U Upravi fakulteta kažu da se čeka izveštaj prosvetne inspekcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track