Međunarodni ekspertski forum na Megatrend univerzitetu

Međunarodni ekspertski forum na Megatrend univerzitetu

Društvo -
Ključni cilj ekspertskog foruma bio je sagledavanje izazova, prepreka i problema s kojima će se naša zemlja susretati u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom

Megatrend univerzitet obeležava četvrt veka uspešnog poslovanja nizom naučnih manifestacija, među kojima se značajem posebno ističe međunarodni ekspertski forum na temu „Srbija na putu ka Evropskoj uniji“, koji je održan 4. decembra na ovom univerzitetu.Ključni cilj ekspertskog foruma bio je sagledavanje izazova, prepreka i problema s kojima će se naša zemlja susretati u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom. U radu ekspertskog foruma učestvovali su istaknuti univerzitetski profesori i eksperti iz Grčke, Italije, Mađarske, Meksika, Slovačke, Slovenije, Portugalije, Rusije i Španije. Ekspertski forum otvorila je ambasadorka Jela Baćović, zamenica pomoćnika ministra u sektoru za Evropsku uniju, a moderator prve sesije foruma bio je rektor Megatrend univerziteta prof. dr Slobodan Pajović, koji je ispred Univerziteta poželeo dobrodošlicu učesnicima skupa, profesorima i ekspertima iz jedanaest zemalja.Izuzetno korisno i zanimljivo sagledavanje problematike pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, učesnici su mogli da čuju od prof. dr Janoša Hovarija (Janos Hovari). Profesor Hovari sa Univeziteta u Pečuju (University of Pecs, Department of Political Geography) je u svojoj dugoj uspešnoj karijeri bio i ambasador i državni sekretar ministarstva spoljnih poslova. U svom obraćanju profesor Hovari je podsetio na istoriju odnosa Mađarske i Srbije, ističući da Mađarska ima značajnu ulogu u povezivanju Srbije sa zemljama centralne Evrope, budući da svi putevi Srbije ka njima vode kroz Mađarsku. Takođe je konstatovao da nema uspešne energetske politike bez dobre saradnje Beograda i Budimpešte. Budući da je Srbija ove godine otpočela pristupne pregovore za ulazak u EU, doktor Hovari smatra da će joj na tom putu biti potrebna velika tehnička i politička pomoć, posebno od susednih zemalja članica EU. Prognozira da će Srbija proći kroz mnoge dobre promene na putu usaglašavanja i ističe volju Mađarske da pomogne u uspešnoj realizaciji započetog procesa.

Prof. dr Hesus Sančez Lambas (Jesus Sanchez Lambas) potpredsednik Fondacije „Ortega i Gaset“ u Španiji (Spain, Ortega y Gasset and Gregorio Marañón Foundation and University Research Institute) izlagao je na temu punopravnog članstva Srbije u Evropskoj uniji. On je naglasio da je Španija u potpunosti uz Srbiju u ovom procesu, što je na dosadašnjim tehničkim i političkim sastancima nedvosmisleno i pokazala. „Okupili smo se danas da proslavimo 25 godina izuzetnosti ove odlične akademske i naučne ustanove, koja je bila vezana za fondaciju i istraživački institut „Ortega i Gaset“ praktično od samog postanka. A danas sa ponosom možemo da zaključimo da Megatrend univerzitet vodi profesor Pajović, španski geopolitički stručnjak. To je dokaz da akademske institucije ne gledaju pasoš već prave vrednosti i uloženi trud“, poručio je profesor Lambas.

Izlažući svoj rad na temu „Zapadni Balkan i evrokriza“, prof. dr Predrag Simić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, konstatovao je da se proširenje Evropske unije ka zapadnom Balkanu suočava sa najtežim izazovima od pokretanja ovog procesa u Zagrebu 2000. godine. Zemlje u našem regionu trpe u velikoj meri posledice udarnog talasa koje potiču od grčke krize i krize evrozone – to negativno utiče na njihovu ekonomiju, izglede za rast, takođe i na njihov kapacitet za reformu društvenih, političkih i institucionalnih struktura“ – primetio je profesor Simić.Na konferenciji za medije rektor Pajović je naglasio da je ovaj ekspertski forum organizovan u želji da Megatrend univerzitet bude društveno odgovoran i da svojim kvalitetnim kontaktima sa međunarodnom akademskom zajednicom, doprinese u procesu pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji, formiranju novog srpskog društva zasnovanog na znanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track