NIJE BILO TRGOVINE LISTAMA ČEKANJA: Tužilaštvo u NS odbacilo prijavu
Foto: Kurir

zarađivali na dopunskom radu

NIJE BILO TRGOVINE LISTAMA ČEKANJA: Tužilaštvo u NS odbacilo prijavu

Društvo -
Više javno tužilaštvo u Novom Sadu utvrdilo je da nema osnova za gonjenje za navodnu trgovinu listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine posle optužbi da se strani državljani stavljaju na komercijalnu listu čekanja i plaćaju lekarima od 3.000 do 6.000 evra da se zrače umesto redovnih pacijenata

NOVI SAD - Više javno tužilaštvo u Novom Sadu utvrdilo je da nema osnova za gonjenje odgovornih za navodnu trgovinu listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine.

Zamenica načelnika Klinike za radioterapiju Bojana Bokorov, koja je 2009. godine javno rekla da se na Institutu na onkologiju Vojvodine strani državljani stavljaju na takozvanu komercijalnu listu čekanja i plaćaju lekarima od 3.000 do 6.000 evra da se zrače umesto redovno planiranih pacijenata, kazala je da je veoma razočarana odlukom tužilaštva.

"Lekari koji su to radili zaradili su oko dva i po miliona evra za ilegalni dopunski rad, kada su redovno zakazane pacijente skidali sa spiska i ubacivali strance. Iako su kasnije saznali da su redovno zakazani pacijenti umirali, nastavili su da bezobrazno uzimaju novac od stranaca", rekla je Bojana Bokorov.

Ona je dodala da sada na Institutu za onkologiju nema trgovine listama čekanja, ali i dalje ima nepravilnosti, jer se pojedini pacijenti primaju preko reda, a još jedna nepravilnost je pojačana potrošnja citostatika usled nemogućnosti da se kupe dugo najavljivani novi aparati za zračenje.

Odluku tužilaštva oštro su kritikovale i nevladine organizacije "Doktori protiv korupcije" i "Pravo na zdravlje".

U Institutu za onkologiju Vojvodine, ali i u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, koji je nadležan za ovu medicinsku instituciju, nisu želeli da komentarišu ove optužbe.

( Tanjug/Radio 021)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track