Li Kećijang: Nove tri milijarde za zemlje regiona!
Foto: TANJUG

Samit Kina - Balkan

Li Kećijang: Nove tri milijarde za zemlje regiona!

Društvo -
Novac iz tog fonda koristiće se na nove načine, kroz javno-privatno partnerstvo i lizing aranžmane", rekao je Kećijang

BEOGRAD - Kineski premijer Li Kećijang je danas u Beogradu, na otvaranju Ekonomskog foruma u okviru Samita Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope, najavio da će njegova zemlja osnovati novi investicioni fond od tri milijarde dolara koje će te države moći da koriste.

"Novac iz tog fonda koristiće se na nove načine, kroz javno-privatno partnerstvo i lizing aranžmane", rekao je Kećijang. Premijer Kine je izrazio nadu da će njegova zemlja moći da otvori fabrike u ovom delu Evrope koje će proizvoditi opremu, meterijal i postrojenja potrebna za razvoj infrastrukture u regionu, što će stvoriti radna mesta.

Najavio je da će Kina tokom samita u Beogradu predložiti uspostavljanje koordiniranje finansiranja sa zemljama regiona, i da će biti formiran i poslovni savet Kine i 16 evropskih država. Po njegovim rečima, od kineske kreditne linije preostalo je još 1,7 milijardi dolara koju zemlje centralne i istočne Evrope mogu koristiti, a biće obezbeđeno još sredstava. Kećijang je dodao da će Kina povećati iznos u fondu za saradnju sa zemaljama regiona, podsetivši da je Crna Gora udvostručila izvoz u njegovu državu, dok su druge zemlje poput Češke i Rumunije imale rast tog izvoza za 20-30 odsto.

"Iako je sada zima, ipak miriše proleće. Treba da očekujemo plodonosno proleće", zaključio je kineski premijer. On je najavio da će se u Kini juna 2015. godine održati sajam investicija i trgovine na kojem će učestvovati 16 zemalja istočne i centralne Evrope. Privreda sveta, kako je ukazao, se usporila i mnoge zemlje suočavaju se sa ekonomskim padom, uz a jak inflatorni pritisak.

Za oporavak ekonomije potrebna je saradnja kompatibilnih partnera, kao što je slučaj sa Kinom i 16 centralnih i istočnoevropskih država, rekao je Kećijang. Kako je ocenio, potreba zemalja srednje i istočne Evrope za infrastrukturom, prilika je za razvoj, ali saradnja nije moguća bez stabilnih političkih prilika. Kineski premijer je podsetio da je Kina "bez oklevanja priskočila u pomoć" i otkupila obveznice nekih evropskih država koje su u krizi, i time poručila da je Kina ozbiljan investitor. "Želimo da vidimo stabilnu prosperitetnu Evropu i snažan evro", naglasio je Li Kećijang.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja