OVO JE PRVI KINEZ U BEOGRADU: Čo Čeng Po je živeo na Dorćolu i prodavao porcelan!

Odabrao je Srbiju

OVO JE PRVI KINEZ U BEOGRADU: Čo Čeng Po je živeo na Dorćolu i prodavao porcelan!

Društvo -
Do kraja života Čo Čeng Po je ostao skroman i povučen, a posle njega u dvorištu na zidu njegove kuće ostalo je napisano na kineskom jeziku: "Ovo je mala bašta velikog Kineza." Nažalost, ovu uspomenu njegovi potomci nisu uspeli da sačuvaju

BEOGRAD - Čo Čeng Po je prvi Kinez koji je doputovao u Srbiju još 1928. godine. Živeo je u Beogradu i kao jedini Kinez u našoj prestonici bio je veoma neobičan Beograđanima. Iako je bio aristokratskog porekla, skromno je živeo na Dorćolu, trgovao je veoma vrednim japanskim porcelanom, a njegov jedini potomak Bojan Gerstner danas živi u Pančevu.

Čo Čeng Po je u Beogradu upoznao Jevrejku Gabrijelu Levi i, iako je to bila zabranjena ljubav, njihova želja da budu zajedno bila je jača od svega.

Ubrzo su dobili i ćerku Gloriju, čiji sin Bojan Gerstner danas sa porodicom živi u Pančevu. On je veoma ponosan na svog pradedu, koji je kratko vreme proveo i u zatvoru u Lepoglavi. Tamo je upoznao Tita, i kada se rat završio Čo Čeng Po je poslao pismo u maršalat, priseća se njegov unuk Bojan.

"Za sedam dana stigla je velika limuzina za celu porodicu. Sa njima je bio još jedan Kinez, kojeg je deda usvojio. Kad su stigli u maršalat od Tita su dobili bonove za oblačenje i hranu u Robnoj kući 'Beograd' i rešenje za stan, jer su živeli kao podstanari. Za pet minuta su sve rešili, eto koliko je bio poštovan Čo Čeng Po", kaže Bojan.

Bojan kaže da je veoma srećan što njegovim venama teče krv četiri različite nacije, a oženjen je Valentinom, čija je majka Slovakinja a otac Mađar. To ga na neki način čini i posebnim čovekom.

"Mojoj supruzi je majka Slovakinja a otac Mađar, moj deda je bio Kinez, baba Jevrejka, a otac Velimir Gerstner Nemac čija je majka bila Srpkinja mađarskog porekla, tako da naša deca i ne znam šta su, mada starija Valentina kaže da je Mađarica, a mlađa Nikolina da je Kineskinja", šali se Bojan.

Čo Čeng Po je u svom veoma uzbudljivom životu glumio kineskog delegata u filmu "Majka Katina", koji je snimljen 1949. godine.

Nikome nije jasno zašto je po završetku Drugog svetskog rata intelektualac Čo Čeng Po došao u Pančevo, ali se zna da je na nekadašnjoj zelenoj pijaci prodavao kineske rukotvorine. Njegova praunuka Martina čuva neke njegove predmete, koje nam je i pokazala.

"Ponosna sam na svog pradedu, koji je pravio ovako lepe lepeze. Sačuvali smo neka njegova pisma, džepni sat i fotografije, i trudiću se da sve ovo i dalje čuvam i da jednog dana i ja pokažem svojoj deci ove lepe stvari", kaže Martina.

Do kraja života Čo Čeng Po je ostao skroman i povučen, a posle njega u dvorištu na zidu njegove kuće ostalo je napisano na kineskom jeziku: "Ovo je mala bašta velikog Kineza." Nažalost, ovu uspomenu njegovi potomci nisu uspeli da sačuvaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track