JEZA, TRI MESECA POSLE POPLAVA: Nisam dobila jedan krevet, a kamoli kuću!
Foto: Zor

Reporter Kurira među žiteljima istočne Srbije

JEZA, TRI MESECA POSLE POPLAVA: Nisam dobila jedan krevet, a kamoli kuću!

Društvo -
Starica Saveta jedna je od onih koji su ostali bez krova nad glavom. Osim pitanja šta joj treba, nije joj ponuđeno više ništa
1 / 6 Foto: Zor

KLADOVO - Bog visoko, a Beograd daleko - takva je, najkraće rečeno, situacija u istočnoj Srbiji tri meseca nakon poplava.Podvrška, Boljetin, Tekija, Grabovica, Velika Kamenica nekoliko dana bili su u udarnim televizijskim emisijama i glavnim novinskim naslovima, da bi, kao po komandi, nestali. Kao da je sve bilo i prošlo i kao da je sve opet u najboljem redu. A nije! Daleko je od reda i daleko od dobrog.

Ostala bez ičega... Saveta Ilić na mestu gde joj je bila kuća
Ostala bez ičega... Saveta Ilić na mestu gde joj je bila kuća

Tog 15. septembra, posle višednevnih kiša, potok koji celom dužinom teče kroz Boljetin pretvorio se odjednom u poludelu silu koja ruši sve pred sobom. Nije bilo kuće s jedne i s druge strane Boljetinske reke da kroz njeno prizemlje nije protutnjala voda. Danas nema nijedne kuće da joj se niz zidove ne slivaju kapi vlage kao suze.Mraz mrvi cigluMilivoje Ðorđević (40) u kući živi sa suprugom Emanuelom i troje dece Teodorom (13), Dimitrijem (11) i Rastkom (3).- Skinuo sam malter koji je pokvašen, a dok smo imali para za struju, sušili smo zidove grejalicama. Pred zimu sam stavio stiropor na cigle i prekrečio. Tako ćemo do proleća - kaže nam Milivoje dok stojimo ispred kuće. On je građevinski radnik, dok traje sezona zida višespratnice u Beogradu. U ovo vreme, van sezone, njegova porodica živi od dečjeg dodatka (7.900 dinara) i socijalne pomoći (4.000). Dobio je električni šporet i jedan na drva i veš-mašinu, a šteta na njegovoj kući procenjena je na 120.000 dinara. Kad će dobiti novac, ne zna, ali zna da je šteta veća.

Dok je kroz Boljetin voda prošla za nekoliko sati, u Grabovici se zadržala pet nedelja. Desetak kuća bilo je poplavljeno do prvog sprata, još tridesetak nešto manje - u njima su lusteri ostali suvi. Dobrivoje Varonić sa suprugom i sinom imao je u Grabovici do 15. septembra lepu kuću na sprat. Kad se voda povukla, šest kamiona bilo je potrebno da se na đubrište odvezu uništene stvari iz kuće! Sad nemaju ništa. Zidovi njihove lepe kuće mokri su kao krpa. Prvi mraz zalediće tu vodu i smrviti ciglu. Varonići sad žive kod komšija.Potpredstednik MZ Grabovica Miroslav Jonošković kaže da ovde ima dosta kuća u kojima ne može da se živi, ali da će tim porodicama napraviti nove.

Natalija Janković: Ne znamo ni kad ni koliko novca ćemo dobiti od komisije
Natalija Janković: Ne znamo ni kad ni koliko novca ćemo dobiti od komisije

Hladno jeMalo dalje, Vladimir i Natalija Janković gacaju kroz blato u svom dvorištu. Komisija za procenu štete u Tekiji nije završila rad, pa ne znaju ni koliko, ni kad će dobiti novac da nešto poprave. Dok čekaju, uzmu lopate u ruke, pa polako.- Vojska je čistila redom, ali jednog dana ih pozvaše na paradu i oni odoše s mašinama. Od tada niko ništa da uradi - kaže Vladimir.

Ðorđević: Stavio sam stiropor na cigle i prekrečio. Tako ćemo do proleća
Ðorđević: Stavio sam stiropor na cigle i prekrečio. Tako ćemo do proleća

Starica Saveta Ilić iz neočišćenog dela Tekije živi u kući kod ćerke. Njen dom je srušen i na proleće joj je obećan nov. Ostali su dobili kućne aparate, ona ništa. Daće joj kad bude imala krov pod koji će moći da ih unese.- Istina, pitali su me šta mi je najvažnije, da mi daju odmah, a ja im rekoh samo krevet. Međutim, posle toga odoše, i od tad nisam videla ni njih ni krevet - priča starica dok iz blata s mukom vadi drva.- Neće da gore ovako mokra i prljava, muka ih izgorela! A hladno je.Danas počinje zima. Teško onome ko kuće nema...

Očajna majkaDETE DOBILO OSIP OD PRLJAVŠTINEDosta nam je nepravde i raspodele humanitarne pomoći - kaže Nataša Lazarević.- Kad ono nije bilo vode, mlađi sin, od dve i po godine, dobio je osip po celom telu. U kući smo imali samo 200 dinara, nemam da kupim i odem u štab da mi daju balon vode, da operem dete pre nego što ga namažem kremom, a oni mi ne daju. Kažu mi da idem na cisternu. Ja uzmem balon i izađem, ali sam posle plakala celu noć od poniženja.

Muke KolundžićaOPŠTINA STOPIRALA GRADNJU KUĆEDraganu Kolundžiću iz Tekije oštećenu kuću su, po nalogu opštinskog kriznog štaba, srušili, da bi na njenom mestu podigli novu. Tad se ispostavilo da se Dragan, iako je već osam godina stanovnik Tekije, vodi kao stanovnik Pančeva, pa su mu rekli da od nove kuće nema ništa .- Traže da dva svedoka potvrde da živim u Tekiji, a novine su pisale da me je voda iščupala iz kuće i valjala niz ovu ulicu sve dole do kraja! Četiri dana sam bio u bolnici - ljuti se Kolundžić dok stoji na ostacima kuće koju je nekad imao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track