RASPAD U PROSVETI: Ministre Verbiću, podnesi ostavku!
Foto: Zorana Jevtić

Ministar prosvete pet nedelja ne može da nađe rešenje za štrajk prosvetara, a ispaštaju đaci

RASPAD U PROSVETI: Ministre Verbiću, podnesi ostavku!

Društvo -
U štrajku čak 300 škola u Srbiji, đaci će ostati neocenjeni, dok Srđan Verbić odgovara da je jedino rešenje da se pooštri odnos prema štrajkačima i da budu kažnjeni. Kad ministar prosvete kaže da ne može i neće da reši problem školstva jer nije sposoban da dobro vodi svoj resor, onda treba da se povuče, tvrdi analitičar Dušan Janjić

BEOGRAD - Štrajk prosvetara, koji je ušao u petu nedelje, zaoštrio se. Čak 300 škola na teritoriji Srbije obustavilo je rad, uz upozorenje da će đani na polugodištu ostati neocenjeni.

Prema oceni stručne javnosti i analitičara, ministar prosvete nije smeo da dozvoli ovakvu situaciju i hitno mora da podnese ostavku.Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, upozorava da će đaci ostati bez zaključenih ocena, i to bez obzira na Verbićeve pretnje.

- Članovi četiri reprezentativna sindikata neće zaključiti ocene đacima na kraju prvog polugodišta jer ćemo bojkotovati sednice odeljenskog veća. Dokaz da nas kolege u tome podržavaju je današnja obustava rada u 300 škola. Štrajkuje ceo Niš, Čačak, Kraljevo, Kruševac, Zrenjanin. Videli ste sinoć onog nesrećnika kog potpisuju kao specijalnog savetnika ministra prosvete, onog drznika Milovana Šuvakova? Šta on radi, on preti nama učiteljima, taj mali drznik je dao sebi za pravo da nam kaže da radimo protiv zakona i da ćemo biti kažnjeni - rekao je Matijević.S druge strane, ministar prosvete Srđan Verbić ne popušta i poručuje prosvetarima da njihov potez samo nanosi štetu, te da Ministarstvo treba da pooštri odnos prema štrajkačima.- Sindikati su uradili nešto što je veoma loše za sve nas. Zato moramo da pooštrimo odnos prema svima koji su u štrajku. Daćemo nalog svim direktorima da ispunjavaju svoje zakonske obaveze, da vode računa o tome da li je ispoštovan minimum procesa rada u školama jer škola postoji zbog đaka koji ne smeju da trpe - rekao je Verbić.

Za analitičara Dušana Janjića Srbija nije imala većeg tiranina od ministra Verbića.- Ako ne zna da vodi prosvetu kako treba, neka ide u Petnicu da istražuje. Potpuno je nespreman i nestručan za ministra prosvete. To je ozbiljna opomena premijeru Aleksandru Vučiću, koja pokazuje da u njegovim redovima ima mangupa koji mogu da mu dođu glave. Kad ministar prosvete kaže da ne može i neće da reši problem školstva jer nije sposoban da dobro vodi svoj resor, nema šta u njemu da traži. Situacija u prosveti je katastrofalna.I Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda, za Kurir kaže da je strašno ogorčen zbog pretnji ministra Verbića.- Ovakve pretnje iz Ministarstva prosvete ne dolikuju jednom ministru. Čovek koji preti znači da nema argumente i ne zna kako da reši problem. Ako je neko spreman da preti, ne treba da sedi na mestu ministra, a s nastavnicima ko se šali, taj nadrlja - istakao je Antić.

ČinjeniceProsečne plate u prosveti u regionu:

- Slovenija - 1.780 evra- Hrvatska - 850 evra- BiH - 450 evra- Crna Gora - 420 evra- Makedonija - 375 evra- Albanija - 360 evra- Srbija - 338 evraOvo su zahtevi prosvetara:- da budu izuzeti od smanjenja plate od 10 odsto u javnom sektoru- da se potpiše poseban kolektivni ugovor - da se donese zakona o platnim razredima i platnim grupama

Miodrag SokićVERBIĆEVA KRIVICA NAJVEĆA

Predsednik Foruma Beogradske gimnazije Miodrag Sokić kaže za Kurir da je za katastrofalnu situaciju u prosveti kriv upravo ministar Verbić.- Na ministru je da reši problem, a na sindikatima je da se bore za svoja prava. Zato ne treba mi da snosimo posledice, već ministar sam sebe treba da sankcioniše. Zapravo, bilo bi bolje da ministar finansija Dušan Vujović smeni Verbića, a Vučić Vujovića - tvrdi Sokić.

Da li Verbić treba da podnese ostavku?Jovan Jovanović (69), penzionerPodržavam štrajk prosvetnih radnika, imaju mizerne plate, a od njih dosta zavisi budućnost naše dece. Imam unuke i brinem se da li će da izgube polugodište. Ministar Verbić treba da da ostavku jer očigledno ne može da se izbori sa situacijom.Nataša Kolar (33), dizajnerkaOpravdavam zahteve nastavnika, ali mi je žao što deca ispaštaju, mada protest poštujem. Resorni ministar treba da podnese ostavku jer ne može da kontroliše situaciju već duže vreme.Katić Svetlana (47), računovođaNisam ih podržavala svih ovih godina, ali ih ovog puta zaista razumem, situacija je katastrofalna! Srđan Verbić svakako treba da podnese ostavku, imam utisak kao da je na to mesto došao salonski, slučajno.Aleksandar Zogas (23), studentNe podržavam štrajk prosvetara jer mnogi imaju manje plate od njih, pa se ne bune, ali mislim da bi ministar prosvete trebalo da podnese ostavku zbog generalno lošeg stanja u toj oblasti i propustima koji je imao sa studentima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track