JUTROŠNJA PONUDA PROSVETARA: Bez štrajka uz 4.500 dinara pomoći mesečno
Foto: Beta

Ministarstvo razmatra

JUTROŠNJA PONUDA PROSVETARA: Bez štrajka uz 4.500 dinara pomoći mesečno

Društvo -
U ponudi se navodi da bi ovu pomoć trebalo isplaćivati proporcionalno počev od 1. decembra 2014. godine

BEOGRAD - Ministarstvu prosvete Srbije jutros je prosleđena ponuda prosvetnih sindikata koja predviđa obustavu štrajka, ako prosvetnim radnicima bude isplaćivana jednokratna mesečna pomoć do 4.500 dinara.

U ponudi se navodi da bi ovu pomoć trebalo isplaćivati proporcionalno počev od 1. decembra 2014. godine.

Navodi se da je novčana pomoć potrebna zbog toga što je, uprkos odgovornosti njihovog posla, prosvetnim radnicima umanjena plata, a jedini su čije zarade nisu povećavane od 2008. godine.

Sindikati traže i da ne bude pokrenut disciplinski postupak protiv prosvetara koji su učestvovali u štrajku, kao i da im zbog protesta ne budu umanjene zarade. Zahtev je i da u prvoj polovini godine budu uređeni platni razredi u javnom sektoru.

Ako ovaj sporazum bude potpisan, sindikati najavljuju prestanak štrajka u roku od tri dana.

U Ministarstvu prosvete i nauke je rečeno da je ovaj zahtev jutros sa pisarnice dostavljen kabinetu i da će biti razmatran.

Predstavnici prosvetnih sindikata, koji protestuju već šestu nedelju, najavili su i mogućnost da, ako se ne postigne dogovor s vladom, bude odložen početak drugog polugodišta.

Portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković rekla je agenciji Beta da će učenicima biti "transparentno i usmeno" saopštene i obrazložene ocene na kraju prvog polugodišta, ali da one neće biti i potvrđene na sednicama odeljenskih veća.

"Naprasno neće biti kvoruma za održavanje odeljenskih veća, a bez tako potvrđenih ocena i podeljenih knjižica neće moći da počne ni drugo polugodište", kazala je Jankovićeva.

Od 17. novembra četiri reprezentativna prosvetna sindikata štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta, a 22. decembra nastava je u pojedinim školama bila potpuno obustavljena.

Štrajk skraćenjem časova je nastavljen, a prema podacima sindikata štrajkuje oko 60 odsto škola u Srbiji.

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić izjavio je da nastavnici u školama u Srbiji u kojima je 22. decembra bila obustavljena nastava neće dobiti dnevnice za taj dan.

On je istakao da su najave predstavnika sindikata da neće biti zaključene ocene đacima "prazne" pretnje i da ne želi da veruje da će se to dogoditi.

Prosvetni radnici tražili su da budu izuzeti od smanjenja plata u javnoj administraciji za deset odsto, kao i da budu uređeni platni razredi u javnom sektoru. Očekuje se i dogovor o posebnom kolektivnom ugovoru, kao i o zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track