Studenti Filozofskog opet najavljuju blokadu
Foto: Cile

Akademci se žale na represiju

Studenti Filozofskog opet najavljuju blokadu

Društvo -
Uprava fakulteta preti strogim kaznama u slučaju ometanja nastave

BEOGRAD - Deo studenata Filozofskog fakulteta ponovo najavljuje blokadu nastave, a iz uprave fakulteta danas poručuju štrajkačima da će svako ometanje nastavnih i drugih poslova predstavljati težu povredu studentskih prava i obaveza.Fakultet je bio u blokadi do početka decembra, kada su studenti izglasali štrajk jer su od Saveta fakulteta i dekana dobili obećanje da ce biti ispunjeni njihovi ključni uslovi o upisu i polaganju ispita."Za ometanje rada fakulteta važeća regulativa predviđa stroge sankcije. U sadašnjim okolnostima, svako dalje remećenje naših redovnih aktivnosti moglo bi da ima izuzetno ozbiljne posledice. Zato će organi fakulteta insistirati na striktnoj i potpunoj zaštiti prava svih pojedinaca unutar akademske zajednice", naveo je dekan fakulteta Miloš Arsenijević u saopštenju.

Studenti, međutim, tvrde da su izloženi represiji i navode da je podneto desetak disciplinskih i nekoliko krivičnih prijava protiv, kako su naveli, nasumično odabranih studenata za koje se smatralo da su na neki način učestvovali u studentskom protestu.

"Kada je obustavljena blokada, Savet fakulteta i neki profesori garantovali su nastavak pregovora preostalim zahtevima kao i obustavu disciplinskih postupaka. Međutim, to se nije desilo. Stižu nove disciplinske, profesori ugrožavaju nastavak studija studentima, skraćuje se ispitni rok, sve u svemu, ne dolazi do normalne komunikacije uprave sa studentima, iako su studenti napravili kompromis, iako su izloženi nasilju i lažima više od dva meseca", navodi se u saopštenju Samoorganizovanog studentskog pokreta.Studentski parlament fakulteta saopštio je da se ne slaže sa odlukom studenata da ponovo blokiraju zgradu.

"Smatramo da ponovna blokada ne može doneti ništa dobro i pozivamo studente da nastave sa redovnim pohađanjem predavanja", navodi se u saopštenju Studentskog parlamenta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track