NA UDARU POREZNIKA: Policija češlja estradne milionere!
Foto: Kurir štampano

Novogodišnje tezge od 10.000 do 50.000 evra

NA UDARU POREZNIKA: Policija češlja estradne milionere!

Društvo -
Naši inspektori na terenu proveravaju da li su pevači prijavili tačnu zaradu od novogodišnjeg nastupa, kaže direktor Poreske uprave Marko Marinković

BEOGRAD - Marko Marinković, direktor Poreske uprave, za Kurir kaže da su već počeli da proveravaju da li su pevači koji su nastupali za novogodišnju noć po Srbiji platili porez na honorare, koji su iznosili čak do 50.000 evra.

- Poreska uprava već je počela sve da proverava i češlja ko je kolike prihode prijavio za nastupe - kaže Marinković, ali ne otkriva kad bi rezultati srpskih poreznika mogli da budu objavljeni.Unakrsno ispitivanjeInače, prvi poreznik Srbije je i pre nekoliko meseci, kad je došao na čelo Poreske uprave, najavio da kreće u češljanje imovine i prihoda, a naročito estrade koja godinama izbegava plaćanje poreza.- Krećemo u unakrsno ispitivanje imovine i prihoda estradnih ličnosti. Tako će postati jasno na koji način naše zvezde sebi omogućavaju velelepne vile, luksuzna vozila, nakit i garderobu, a istovremeno tvrde da regularno izmiruju svoje poreske obaveze na gostovanjima u inostranstvu ili u Srbiji - najavio je Marinković.Prema grubim procenama, srpska estrada godišnje utaji čak 87 miliona evra, i to tako što ne prijavljuje stvarne prihode.- U narednom periodu kontrolisaćemo fizička lica koja prihode ostvaruju javnim umetničkim nastupima. Posebnu pažnju obratićemo na imovinu i ukoliko nije u skladu s prijavljenim prihodima, može im biti oduzeta - najavio je Marinković.

Uvodi red... Marko Marinković
Uvodi red... Marko Marinković

Ekonomista Dragan Dobrašinović kaže da je takva najava direktora Poreske uprave dobra, ali da je treba sprovesti na delu.- Postoje ugovori u kojima mora da stoji cifra, a lako se može i utvrditi da li ima fiktivnih ugovora. Posebno se mora istrajati u slučaju kad pevače angažuju lokalne samouprave jer je to novac građana, a u prošlosti je bilo zloupotreba - naglasio je Dobrašinović.Astronomski iznosiPripadnici srpske estrade, koji, s jedne strane, vole da se hvale velelepnim vilama, skupocenim automobilima, nakitom i markiranom garderobom, nikad ne otkrivaju zvanično koliko naplaćuju za nastupe, posebno za novogodišnju noć.Tako je Jelena Karleuša, koja je za doček nastupala u hotelu „Hajat“, zaradila 20.000 evra za ovu tezgu.Međutim, kako pišu mediji, „mala od skandala“ je istu sumu od 20.000 evra inkasirala i za reprizu dočeka 1. januara, što znači da je za dva dana zaradila 40.000 evra. Aco Pejović je za doček nastupao u Beogradu, u restoranu „Inter Holivud“, i inkasirao je, navodno, 30.000 evra. Pop pevačica Ana Nikolić je za Novu godinu pevala u hotelu „Metropol“ i zaradila 20.000 evra, dok je Nataša Bekvalac u 2015. ušla u hotelu „Kraun plaza“, a nastup je naplatila nešto manje od Nikolićke - 16.000 evra. Legenda narodne muzike Vesna Zmijanac zabavljala je goste „Fensi kafane“ i za nastup uzela 10.000 evra. Seka Aleksić je za Novu pevala u „Vili Jelena“, a demantovala je navode medija da je za novogodišnju tezgu uzela 40.000 evra. Jedina koja je odgovorila na poziv Kurira je Vesna Zmijanac, koja tvrdi da je honorar uplaćen na račun i da uredno plaća porez.- Bilo bi bolje da ste mi čestitali rođendan, pa da sutra razgovaramo o porezima - rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track