(VIDEO) NARODNA VEROVANJA ZA BOŽIĆ: Nišlije se redom izuvaju da bi im se žene brže porađale!
Foto: Dado đilas

Ovako su radili naši stari

(VIDEO) NARODNA VEROVANJA ZA BOŽIĆ: Nišlije se redom izuvaju da bi im se žene brže porađale!

Društvo -
Na jugu Srbije postojalo je verovanje da će devojke i momci koji prespavaju na slami posutoj za Badnje veče usniti budućeg supružnika

BEOGRAD - Ako ste se sa nekim posvađali, danas je pravo vreme da uzmete slušalicu u ruke, pozovete ga i pomirite se.

Ako nekome dugujete nešto, danas bi trebalo dug da vratite kako ne biste dugovali cele godine. Ovo su samo neki od starih običaja i verovanja u vezi sa Božićem, najradosnijim hrišćanskim praznikom.

U okolini Niša običaj je da se pre jela svi ukućani istovremeno izuju jer se veruje da će se zbog toga žene brzo porađati.

To je praznik cele porodice, pa bi svi trebalo da budu na okupu, a posećuje se samo najbliža rodbina ili prijatelji. Sam Božić slavi se tri dana, a praznovanje počinje na Badnji dan, kada se seče Badnjak i unosi u kuću.Badnji danVeć u ranu zoru, pre izlaska sunca na Badnji dan domaćin sa sinovima ili unucima odlazi u šumu da seče Badnjak. Obično se bira mlado, pravo hrastovo ili cerovo drvo, seče se i zaseca sekirom ukoso, i to sa istočne strane. Po narodnom verovanju, Badnjak se mora poseći sa tri snažna udarca. Kad se donese kući, uspravi se pored ulaznih vrata i tu stoji do večeri. U dom se unosi kad padne mrak, zajedno sa slamom i pečenicom. Domaćica u slamu pod sto stavlja orahe i razne slatkiše, koje deca traže pijučući kao pilići. Slama se iz kuće iznosi u ranu zoru trećeg dana Božića. Večera na Badnji dan je uvek posna, ali bogata, da bi i nova godina bila rodna.

http://www.youtube.com/watch?v=QwkUv2i43P4
Božić
http://www.youtube.com/watch?v=SVbtatA1wTU
Stari običaji i verovanja za Božić i Badnji dan: Pravila za Badnjak:

- Grehota je da se Badnjak preskače ili gazi, a njegova vatra se ne sme raspirivati duvanjem.- Nije dobro dirati ga kad je blizu da pregori, da se ne bi slomio na mestu gde je najviše istanjen vatrom.- Ne valja zaspati dok Badnjak ne pregori.- Deo pepela čuva se da bi ga pomešanog sa vodom pili protiv glavobolje.(Alo.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja