DOGOVORENO: Usluge notara biće jeftinije za 40 odsto

Sporazum advokata i Ministarstva pravde

DOGOVORENO: Usluge notara biće jeftinije za 40 odsto

Društvo -
Pravna potvrda ugovora koje će ubuduće sklapati advokati, a koju izdaju javni beležnici plaćaće se svega 60 odsto od dosadašnje cene

BEOGRAD - Od sporazuma advokata i Ministarstva pravde o prekidu štrajka i građani će se okoristiti jer ubuduće neće plaćati celu javnobeležničku nagradu notarima za poslove koji se pravno potvrđuju, već 60 odsto od tarife, saznaje Kurir.Imaće i mogućnost izbora da li će neke pravne poslove, koje će ubuduće moći da rade i advokati, poveriti njima ili će sve završavati kod notara.Podela posla- Sporazum predviđa da će isključivo u nadležnosti javnih beležnika biti samo četiri pravna posla u obliku javnobeležničkog zapisa. Sve ostale pravne poslove koji nisu u isključivoj nadležnosti notara moći će da rade i advokati ili sami građani. Overe, prepisi i izjave - sve je to i dalje posao javnih beležnika - objašnjava Slobodana Šoškić, predsednik Advokatske komore Beograda.U Ministarstvu pravde ističu da će advokati i građani imati mogućnost da sastavljaju ugovore za pojedine poslove, nakon čega će ići kod notara kako bi solemnizovali taj pravni posao.- Notar mora da utvrdi i potvrdi pravnu ispravnost i zakonitost tog pravnog posla. Za sve poslove kod kojih je propisano da moraju biti solemnizovani građani će morati da idu kod notara, s tim što prethodno mogu da sami sačine ugovor ili da za to angažuju advokata, pa da tako sačinjen ugovor potvrde kod notara. Tarifu za rad advokata utvrđuje Advokatska komore Srbije - kažu u Ministarstvu pravde.

Notari ćuteU Javnobeležničkoj komori (JBK) nisu želeli da komentarišu sporazum koji su advokati postigli s Ministarstvom pravde dok sve ne verifikuje Skupština Srbije.

Posledice štrajkaMILIONI EVRA GUBITKAZbog četvoromesečnog štrajka advokata na gubitku su bili građani, država i sami advokati. Prema nekim procenama, svaki advokat je u proseku mesečno gubio po 1.000 evra, što znači da je 8.500 advokata za četiri meseca izgubilo 8,5 miliona evra.- Najveću štetu su trpeli advokati u unutrašnjosti, koji su uglavnom radili poslove koji su prešli u nadležnost notara i advokati koji se bave krivicom i parnicom jer nisu održavana sudska ročišta. Građani su gubili vreme, a što se pravosuđa tiče, sudovi su gubili novac na sudskim taksama, ali je teško proceniti o kojoj sumi se radi - kaže advokat Uroš Tešmanović i dodaje da gubitke nisu imali samo advokati koji rade s privredom i advokati za strana lica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track