ZORANA MIHAJLOVIĆ: Pred nama je godina gradnje i razvoja
Foto: Fonet

Za građevinarstvo nema straha

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Pred nama je godina gradnje i razvoja

Društvo -
To se odnosi pre svega na stanogradnju i na velike infrastrukturne projekte, rekla je ona i dodala da je trenutna vrednost projekata u putnoj i železničkoj infrastrukturi 3,5 milijarde evra

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će 2015. biti godina gradnje i razvoja i da "neće biti straha za posao u građevinarstvu", koje može da ima ogroman zamajac u 2015.

"To se odnosi pre svega na stanogradnju i na velike infrastrukturne projekte", rekla je ona i dodala da je trenutna vrednost projekata u putnoj i železničkoj infrastrukturi 3,5 milijarde evra, plus novac koji očekujemo da uložimo u nove projekte, u rekonstrukciju pruge Beograd-Bar i povezivanje Srbije na pravcima Istok- Zapad i Sever-Jug.

Govoreći o najvažnijim infrastrukturnim projektima u 2015. ministarka je navela tekući projekt Koridor 10 i najavljenu modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta.

"Dok ne završimo Koridor 10, ne možemo da govorimo o uspešnosti i o tome da je Srbija zemlja koja na najbrži način povezuje Istok i Zapad", rekla je ona i ocenila da je "realno stanje takvo da Koridor 10 može da se završi do kraja 2016".Mihajlović je istakla da će se, kad bude završen Koridor 10, istog trenutka vratiti i "oni koji idu sad preko drugih država jer je Srbija najjeftiniji i najprofitabilniji put i to želimo da iskoristimo".

Najavljujući skore ponovne razgovore oko modela finansiranja i izrade studije izvodljivosti za modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta, ona je podsetila da "novi zakon koji smo usvojili dozvoljava da ti poslovi počnu najkasnije na jesen".

To znači praktično upošljavanje naših kompanija u građevinarstvu, mašinogradnji i one za to moraju da budu spremne, rekla je ministarka i dodala da će narednih mesec dana raditi na tome.

( Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track