RASPRAVA: Torte sa deponije i pred skupštinskim odborom
Foto: Beta

Istraga u toku

RASPRAVA: Torte sa deponije i pred skupštinskim odborom

Društvo -
Neobično je što su se torte tako brzo otopile, kao i to što su što prema nalazima, doduše nezvaničnim, Instituta za javno zdravlje Kragujevac, ti proizvodi čak i sada potpuno ispravni, kaže načelnik Šumadijskog okruga
1 / 3 Foto: Beta

BEOGRAD - U Upravi za veterinu smatraju da u njihovom radu nije bilo propusta u vezi slučaja torti sa deponije u Kragujevcu, dok načelnik Šumadijskog okruga smatra da je procedura "narušena" na nekoliko mesta.Da procedura u slučaju 18.000 torti, dovezenih na deponiju na uništavanje koje su na kraju završile u ilegalnoj prodaji, nije ispoštovana u potpunosti, smatra i predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivrede Marjan Rističević koji je tim povodom sazvao sednicu tog tela.

Foto: Beta
Foto: Beta

Direktor Uprave za veterinu Dejan Bugarski rekao je da veterinarski inspektor nije napravio propuste, jer je obezbeđena sledljivost proizvoda koji je upućen na neškodljivo uklanjanje. On je takođe objasnio da torte nisu mogle biti uništene u kafileriji iz više razloga, među kojima su to što takva ambalaža ne može da se prerađuje, a pitanje je i da li bi tako dobijeni proizvod bio upotrebljiv. "Treća stvar, u tom trenutku kafilerije koje rade nisu mogle to da prime zato što su bile opterećene velikom količinom sirovina koje je u tom trenutku bilo bitnije preraditi", kazao je Bugarski novinarima.

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Postavlja se i pitanje da li je trebalo da i neke druge inspekcije - poljoprivredna, sanitarna, učestvuju u tome, istakao je Bugarski, dodajući da postoje određene "rupe" u nadležnostima inspekcija što će biti prevaziđeno novim Zakonim o bezbednosti hrane. On je ukazao i da je bilo nemoguće uništiti toliku količinu ambalaže ili obeležiti torte, dodajući da je zakopavanje takve vrste proizvoda sasvim prihvatljivo.Prema rečima načelnika Šumadijskog okruga Damjana Srejića, postoji više problematičnih tačaka u tom slučaju - najpre to što otpad nije klasifikovan na pravi način i definisan kao komunalni, što nije, jer je takav otpad iz domaćinstva, a u ovom slučaju je industrijski. Drugo, torte su odvezene na lokaciju koja nije deponija, već smetlište, a u veterinarskoj inspekciji nisu ni pokušali da provere da li torte mogu biti transportovane za Sombor, gde bi bile uništene na pravi način, kazao je Srejić.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Neobično je što su se torte tako brzo otopile, kao i to što su što prema nalazima, doduše nezvaničnim, Instituta za javno zdravlje Kragujevac, ti proizvodi čak i sada potpuno ispravni, naveo je Srejić. "To dovodi u sumnju ceo sistem i sled događaja", istakao je Srejić, dodajući da je istraga u toku, da se ispituje i deo vezan za osiguranje. Neke indicije postoje, kazao je Srejić, zaključivši da treba sačekati kraj istrage i zvanične nalaze.Rističević smatra da je ambalaža trebalo da bude obeležena, kao i da je bilo neophodno da inspekcija, i veterinarska i fitosanitarna, bude prisutna do samog kraja procedure, odnosno uništavanja torti.On smatra spornim i to što nije doneto rešenje o sprovođenju procedure, već je veterinarski inspektor dao nalog na osnovu zapisnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track