Najnovije vesti

SLUČAJ PRVOG TRANSOFICIRA U SRBIJI: Kad je M.V. postao Helena odmah je penzionisan?!
Foto: Kurir

Udruženje građana Egal podneo pritužbu

SLUČAJ PRVOG TRANSOFICIRA U SRBIJI: Kad je M.V. postao Helena odmah je penzionisan?!

Društvo
Udruženje građana Egal podnelo je pritužbu poverenici za ravnopravnost polova protiv ministra odbrane Bratislava Gašića i Vojske Srbije zbog diskirminacije majora Vojske Srbije V.M. koji je započeo proces promene pola zbog čega je penzionisan iako su psihijatri na VMA ocenili da je sposoban za vojnu službu

BEOGRAD - Udruženje građana "Egal" koje se bavi zaštitom transrodnih osoba podnelo je početkom januara ove godine poverenici za ravnopravnost pritužbu protiv ministra odbrane Bratislava Gašića, Ministarstva odbrane Republike Srbije i Vojske Srbije zbog diskriminacije prve transpenzionerke majora Vojske Srbije Helene (M.V).

Kako je navedeno u saopštenju ovog udruženja građana Helena je intendantski major koja je provela dve decenije u profesionalnoj službi Vojske Srbije, sve dok ministar odbrane nije naredio da se ona 22. oktobra 2014. prošle godine penzioniše jer joj je "ustanovljena dijagnoza koja može uzrokovati štetne posledice po ugled Vojske Srbije".

"Iako mi je VMA rekla da sam sposobna za vojnu službu, neko u Ministarstvu odbrane tvrdi da štetim ugledu vojske. Navela bih samo primer Ajle Holdom, trans* pilota Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Velike Britanije, kao i njene američke koleginice vojnog pilota Lorin Skot", rekla je Helena (M.V) povodom podnošenja pritužbe za diskriminaciju.

Naredbi o penzinoinsanju majora Vojske Srbije M.V. je prethodio predlog načelnika Generalštaba Vojske Srbije da podnosiocu predstavke prestane profesionalna vojna služba.

U udruženju građana " Egal" tvrde da je ovom naredbom je prekršen član 21 Ustava Republike Srbije kojim se zabranjuje diskriminacija po bilo kom osnovu i da je u ovom slučaju osnov diskriminacije rodni identitet jer je nadležna Komisija utvrdila da je Helena zapravo M.V "sa psihijatrijske strane sposobna za profesionalnu vojnu službu

Helena (M.V) kako saopštava udruženje Egal, kaže da je ogorčena zbog diskriminatornog postupanja kome je izložena nakon što je više od pola svog života posvetila služenju otadžbini u vojnoj gimnaziji, akademiji i profesionalnoj službi.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...