NEOČEKIVANI OBRT U SKOPLJU: Episkop Jovan ostaje u zatvoru
Foto: Kurir

Žalba Tužilaštva u poslednji čas

NEOČEKIVANI OBRT U SKOPLJU: Episkop Jovan ostaje u zatvoru

Društvo -
To isto tužilaštvo je, međutim, 12. januara saopštilo da se neće žaliti na rešenje Osnovnog suda u Skoplju kojim je odobren predlog direktora zatvora "Idrizovo" da se episkopu SPC dozvoli puštanje na privremenu slobodu

SKOPLJE - Iako je sud u Makedoniji doneo odluku da iz zatvora danas uslovno bude pušten arhiepiskop Ohridski Srpske pravoslavne crkve Jovan Vraniškovski, do toga nije došlo jer je u poslednjem času Osnovno javno tužilaštvo za organizovani kriminal u Skoplju podnelo žalbu na odluku suda.Episkop SPC, koji je optužen za proneveru 250.000 evra, ostaće i dalje zatvoru, preneli su mediji u Skoplju."Tužilaštvo smatra da je potrebno preispitati odluku za puštanje na uslovnu slobodu osuđenog", navodi se u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal u Skoplju.Tužilaštvo veruje i da su promenjene okolnosti koje ukazuju da okrivljeni može u budućnosti da nastavi sa činjenjem krivičnih dela.To isto tužilaštvo je, međutim, 12. januara saopštilo da se neće žaliti na rešenje Osnovnog suda u Skoplju kojim je odobren predlog direktora zatvora "Idrizovo" da se episkopu SPC dozvoli puštanje na privremenu slobodu, podsećaju mediji u Makedoniji.Tužilaštvo je tada takođe saopštilo da je rešenje suda "zakonito".Oslobađanje Vraniškovskog tražila je Makedonska pravoslavna crkva-Ohridske arhiepiskopije, čiji Sinod je zatražio od "svih relevantne vlasti u Republici Makedoniji da pokažu milosrđe prema zatvorenom bivšem arhibiskupu Jovanu".

"Uprkos prestupima zbog kojih mu je suđeno i zbog kojih je osuđen, ne treba ga ostaviti bez nade i vere u milosrđe, u ovim svetim danima pred Božić", navodi se u saopštenju Sinoda.

Zahtev Sinoda usledio je neposredno posle posete mitropolita Ilariona, iz Ruske pravoslavne crkve, koji se sastao s makedonskim rukovodstvom, uključujući arhibiskupa Stefana, ali i makedonskog predsednika Đorđa Ivanova, koji ima ovlasćenje da pomiluje nekoga.

Makedonska crkva saopštila je da je poziv na pomilovanje Vraniškovskog poslat na inicijativu ruskog episkopa, u nadi da će to otvoriti razgovore između Makedonije i Srbije o priznavanju Makedonske pravoslavne crkve.Nekadašnji vladika kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve (MPC) i sadašnji arhiepiskop Ohridski i mitropolit Skopske pravoslavne crkve (SPC) Jovan Vraniškovski uhapšen je 12. decembra 2011. godine na grčko-makedonskom graničnom prelazu Medžitlija-Niki, kod Bitolja, pod optužbom da je proneverio 250.000 evra kojima je kupovao zemljište u Ohridu dok je bio vladika MPC.

Vraniškovski je nakon hapšenja odveden u zatvor Idrizovo kod Skoplja, gde se i sada nalazi u, kako navode njegovi advokati, teškim uslovima.

Osuđen je na tri godine zatvora, na šta je u novembru prošle godine uložio žalbu koja je odbijena.SPC i MPC se decenijama spore oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji. MPC je 1950-ih godina od SPC, u čijem je sastavu bila, dobila autonomiju, a 1967. je proglasila autokefalnost.

MPC ne priznaje nijedna pomesna pravoslavna crkva, a SPC je smatra raskolničkom, dok u isto vreme sveštenici SPC nemaju dozvolu da rade u Makedoniji.

MPC je pre dve godine dopunila naziv i sada se naziva Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track