KAŽU DA JE UNIŠTAVAJU: Davaoci pitaju ministra, gde je plazma od donirane krvi?

sumnjiv posao

KAŽU DA JE UNIŠTAVAJU: Davaoci pitaju ministra, gde je plazma od donirane krvi?

Društvo -
Gde je ostatak oko 47.000 litara humane plazme? Ta plazma iz krvi umesto da se preradi u Centru za frakcionisanje, se uništava a redovno svake godine uvozimo komercijalne proizvode iz plazme u vrednosti od 15-20.000.000 evra, ističe se u pismu

NOVI SAD - Novosadsko Humanitarno udruženje dobrovoljnih davalaca krvi pozdravilo je večeras angažman ministra zdravlja Zlatibora Lončara da to udruženje dobije zapisnike inspekcije koji ukazuju da se plazma iz donirane krvi uništava umesto da se prerađuje u lekove iz krvi u nacionalnom Centru za frakcionisanje plazme.

U otvorenom pismu, Udruženje navodi da se Služba za transfuziju krvi Srbije javno hvali sa brojkom od 250.000 prikupljenih doza krvi godišnje.

Taj rezultat transfuzije znači, kako navodi to Udruženje, da imamo na raspolaganju oko 50-55.000 litara humane plazme.

U pismu se kaže da je u 2014. godini, u nacionalnom Centru za frakcionisanje plazme pri Institutu za transfuziju krvi Srbije prerađeno do 3.000 litara plazme.

Gde je ostatak oko 47.000 litara humane plazme? Ta plazma iz krvi naših dobrovoljnih davalaca, umnesto da se preradi u Centru za frakcionisanje, se uništava a redovno svake godine uvozimo komercijalne proizvode iz plazme u vrednosti od 15-20.000.000 evra, ističe se u pismu.

Dosadašnja, dugogodišnja praksa ministarstva zdravlja prikrivanja činjenica i negiranja realnosti dovela je do pada dobrovoljnog davalaštva krvi, navodi Udruženje u pismu.

Takođe konstatuje da će se nepoverenje davalaca krvi u dobronamernost institucija i zakonito postupanje sa doniranom krvlju službe za transfuziju krvi sigurno negativno odraziti i na program transplantacije tkiva i organa, čiji su davaoci krvi bili veliki zagovornici.

U pismu se izražava nada da je lični angažman Lončara najava drugačijeg pristupa Ministarstva zdravlja dobrovoljnim davaocima krvi i problemu službe za transfuziju krvi Srbije, ovog puta u korist pacijenata kojima anonimno, neplaćeno davaoci daju krv.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track