GRAĐANI VAŽNIJI OD BANAKA: Udruženje Efektiva Vučiću nudi rešenje za kredite u švajcarcima
Foto: Shutterstock

Otvoreno pismo premijeru

GRAĐANI VAŽNIJI OD BANAKA: Udruženje Efektiva Vučiću nudi rešenje za kredite u švajcarcima

Društvo -
"Efektiva" predlaže da država neposredno posreduje između banaka i korisnika bankarskih usluga u početnoj fazi, kako bi izbegla troškove koje će imati ako se rešenje ne pronađe

BEOGRAD - Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" obavestilo je danas premijera Srbije Aleksandra Vučića da postoji prostor za pronalaženje pravičnog rešenja za kredite u švajcarskim francima bez subvencionisanja države.

U otvorenom pismu premijeru navodi se da bi rešenje biilo pretvaranje kredita u švajcarcima u evre po paritetu koji je važio na dan isplate kredita.

"Efektiva" takav predlog obrazlaže u današnjem saopštenju time da se banke uglavnom nisu zaduživale u švajcarskim francima, odnosno njihovi plasmani nisu imali odgovarajuće izvore u istoj valuti.

"Jasno je da veći deo plasiranih kredita nema pokriće u istoj valuti, te to ukazuje da banke dobar deo svog profita ostvaruju na kursnim razlikama, odnosno jačanju franka u odnosu na evro i dinar. To potvrđuju i prihodi banaka koji dobrim delom čine upravo prihode po osnovu kursnih razlika", navodi to udružene.

"Efektiva" predlaže da država neposredno posreduje između banaka i korisnika bankarskih usluga u početnoj fazi, kako bi izbegla troškove koje će imati ako se rešenje ne pronađe.

"Napominjemo da će država svakako, ako se ovaj problem ne reši u ovoj fazi, morati da interveniše novčanim davanjima i to u slučaju ako veliki broj ovih kredita postane nenaplativ", ističe to udrženje građana.

Tada će, precira se, banke aktivirati polise osiguranja koje imaju kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK), a NKOSK-u će biti potreban ogroman novac da dugovanja korisnika podmiri bankama.

"Dakle, postavlja se pitanje: Hoće li se država sada umešati i samo posredovati u rešavanju ovog problema, ili će nekad kasnije, potencijalno, biti primorana da izdvaja znatna materijalna sredstva kako bi podmirila obaveze NKOSK bankama", dodaje "Efektiva".

U tom slučaju, smatraju u udruženju, država će doći u situaciju da pomaže bankama a pre toga nije htela svojim građanima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track