SVETSKI INDEKS BEDE: Srbija na osmom mestu najsiromašnijih zemalja

Analiza Kejto instituta

SVETSKI INDEKS BEDE: Srbija na osmom mestu najsiromašnijih zemalja

Društvo -
Srbija se najgore kotira u okruženju. Makedonija se nalazi na 12. mestu. Bosna i Hercegovina zauzela je 21. mesto na listi, Hrvatska 31. a Slovenija 59. Crnogorci se ne pominju

VAŠINGTON - Prema listi najbednijih zemalja sveta koju je objavio Institut Kajto, Srbija je nalazi na neslavnom osmom mestu od ukupno 108 zemalja i "najbolje" se kotira među zemljama kao što su Venecuela, Argentina, Sirija, Ukrajina, Iran, Sudan i Sao Tome i Principe.Svakoj zemlji na svetu je cilj smanjenje inflacije, nezaposlenosti i kamatne stope, a istovremeno povećanje BDP-a po glavi stanovnika.

Kejto institut kao osnovu za iračunavanje indeksa bede korsitio je sledeću metodologiju: Kada se saberu prve tri tačke i oduzme godišnji rast BDP-a - dobija se indeks bede, na osnovu koga je sastavljena lista najmizernijih zemalja sveta.

Prema takvoj računici Instituta "Kejto" Venecuela je najbednija zemlja na svetu, a slede: Argentina, Sirija, Ukrajina, Iran, Brazil, Sao Tome i Principe i mi sa indeksom bede od 40,32.

Sa suprotne strane liste se nalaze Brunej, Švajcarska, Kina, Tajvan i Japan. Naime na listi su se našle samo zemlje o kojima Svetska banka ima validne podatke.

Kako izgleda život u najbednijoj zemlji sveta

U krizom pogođenoj Venecueli nestašice osnovnih namirnica stvorile su unosnu novu profesiju - čekanje u redu da bi se kupile stvari za druge ljude. Ta južnoamerička država je u recesiji delom i zato što vlastima nedostaju devize pa je ograničen uvoz osnovnih namirnica. Zbog toga se stanovnici Venecuele bore sa nedostatkom skoro trećine najosnovnijih potrepština, uz inflaciju koja je narasla na 64% prošle godine.

Srbija se najgore kotira u okruženju. Makedonija se nalazi na 12. mestu. Bosna i Hercegovina zauzela je 21. mesto na listi, Hrvatska 31. a Slovenija 59. Crnogorci se ovde ne pominju..

Prema ovoj tabeli, najveći problem Srbije i ostalih bivših jugoslovenskih republika je nezaposlenost, dok kod drugih zemalja to mogu biti visoke cene ili kamatne stope.

Ako nam je za utehu, 2013. godine bili smo i na gorem, sedmom mestu, dok smo 2014. godine zauzeli čak treću poziciju.

Institut Kejto (Cato) iz Vašingtona, koji je objavio ovu listu je istraživačka organizacija koja proučava javne politike, a posvećena je principima individualne slobode pojedinaca, ograničenih vladavina, slobodnog tržišta i mira.

( Cato institut)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja