BIVŠI VELJIN SAVETNIK ZAPOSEO INSTITUT: Ostao sam sa hiljadama bakterija i mikroorganizama?!
Foto: Reuters

Upad u Institut za molekularnu genetiku

BIVŠI VELJIN SAVETNIK ZAPOSEO INSTITUT: Ostao sam sa hiljadama bakterija i mikroorganizama?!

Društvo -
Veselin Sjekloća u utorak ujutru ušao u Institut. Predstavio se kao novi vlasnik i direktor, raspustio zaposlene i ostao sa 6 nepoznatih osoba u zgradi punoj osetljivog genetskog materijala

BEOGRAD - U Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu u utorak je ušao biznismen Veselin Sjekloća i predstavio se kao novi vlasnik zgrade i direktor.

Raspustio je zaposlene i ostao sa šest nepoznatih osoba u zgradi punoj osetljivog genetskog materijala - desetina hiljada bakterijskih sojeva, drugih mikroorganizama i svih vrsta biološkog materijala.

Direktorka Instituta dr Jelena Begović zabrinuta je za sudbinu ovih materijala, jer nestručno rukovanje i upad neovlašćenih osoba mogu da budu veoma opasni. - Sjekloća je, sa još šest muškaraca, na Institut ušao oko devet sati ujutru, tako što su podmetnuli navodnu pacijentkinju koja je došla po rezultate. Kada smo joj otvorili vrata, i oni su ušli za njom - priča za Novosti dr Begović. - U trenutku upada ovde su bili zaposleni, među kojima većinu čine žene, studenti, pacijenti koji su došli po rezultate...

Sjekloća se predstavio kao novi direktor, mahao je nekakvim rešenjem Privrednog suda, zaposlene je poslao kući i rekao im da u sredu dođu uobičajeno na posao.

Direktorka objašnjava da je Sjekloća vlasnik nekada državnog preduzeća "Termovent", koje je pre 30 godina bilo jedan od suosnivača ovog instituta. Ali, osim toga što su suosnivači, u rad, opremu, plate, objekat niti bilo šta drugo u institutu nisu, kaže naša sagovornica, uložili ni dinar. Sve je finansirano iz budžeta i vlasništvo je Univerziteta u Beogradu. Zato Sjekloća, kaže ona, nema nikakva prava.

- Ne postoji nikakva pravosnažna presuda, tako da ni ovakav upad ne može da bude zakonit - smatra dr Begović. - Odlučićemo da li uopšte da zaposleni dolaze na posao, jer je reč uglavnom o ženama, koje su preplašene. Ovaj incident ugrozio je ne samo rad instituta, nego i ugled nauke. Naš rad prepoznat je u svetu i treba da postanemo referentni centar za retke bolesti.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da je upad građanina Veselina Sjekloće u državnu imovinu Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo nedopustiv. Najavljuju da će učiniti sve da zaštite istraživače i imovinu, u saradnji sa Republičkim javnim pravobranilaštvom.

- Niko u Republici Srbiji ne može na silu da uzurpira objekte i naučnoistraživačku opremu, čija je izgradnja i nabavka finansirana iz budžeta Republike Srbije - saopštavaju iz Ministarstva prosvete. - Vlada je nedavno imenovala Upravni odbor Instituta, koji će u okviru svoje nadležnosti preuzeti sve neophodne mere u cilju nesmetanog obezbeđivanja naučnoistraživačke delatnosti Instituta, koji je ne samo od značaja za Republiku Srbiju, već i za evropski istraživački prostor, imajući u vidu da je institut uključen u realizaciju značajnih međunarodnih projekata.

O eventualnim imovinskim problemima instituta ne zna ništa ni bivši predsednik UO prof. dr Miodrag Stojković.- Letos sam dao ostavku na mesto predsednika UO, ali dok sam obavljao tu funkciju, nije bilo nikakvih problema. Prvi put čujem da je bilo šta sporno oko prostora i imovine, niti znam ko je gospodin Sjekloća - kaže za Novosti prof. Stojković.KO JE SJEKLOĆA: Biznismen i Ilićev savetnikOsim što je vlasnik i suvlasnik više preduzeća, Veselin Sjekloća je bio i savetnik ministra Velimira Ilića, dok je ovaj vodio resor građevine i urbanizma. Osim toga prethodnih godina bio je i predsednik UO Agencije za stanovanje, član UO RTB "Bor", ali i potpredsednik Privredne komore Srbije. Jedna od njegovih firmi "Omni stok" bila je izvođač radova na rekonstrukciji fasade Doma Narodne skupštine. Ostao je zapamćen i njegov višegodišnjei spor oko vlasništva nad zgradom u Bulevaru kralja Aleksandra 174, koji je okončan vraćanjem ovog objekta Gradu Beogradu.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track