INSPEKCIJA RADI PUNOM PAROM: Van prometa 3.269 litara vina i rakije
Foto: Fonet

Obavljeno 1.048 kontrola

INSPEKCIJA RADI PUNOM PAROM: Van prometa 3.269 litara vina i rakije

Društvo -
Od te količine oduzeto je i uništeno 369 litara

BEOGRAD - Poljoprivredna inspekcija je tokom sveobuhvatne kontrole proizvodnje i prometa alkoholnih pića van prometa stavila 3.269 litara vina i rakije, od čega je oduzeto i uništeno 369 litara.

Rezultati posebne i planske sveobuhvatne kontrole alkoholnih pića u proizvodnji i prometu ukazuju da je i dalje visok procenat kontrola sa utvrđenim nepravilnostima, kao i da veliki broj proizvođača obmanjuje potrošače u pogledu porekla sirovine.

Svi proizvodi su bezbedni, odnosno zdravstveno ispravni a najčešće nepravilnosti se odnose na nedozvoljen promet na pijacama i ugostiteljskim objektima, na deklarisanje proizvoda i na kvalitet proizvoda - hemijski sadržaj i poreklo etanola, objavljeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Tokom ove akcije obavljeno je 1.048 kontrola i kontastovano 141 neusaglašenosti. Od 40 ciljanih uzoraka, 20 je bilo neispravno.

Od 788 kontrola na pijacama, u 53 slučaja utvrđen je nedozvoljeni promet. Od 215 kontrola u ugostiteljskim objektima, u 69 slučajeva je utvrđen nedozvoljen promet.

U sveobuhvatnim kontrolama pet velikih proizvođača vina i rakije nisu utvrđene neusaglašenosti koje bi podrazumevale mere.

Po osnovu utvrđenih neusaglašenosti podneto je 141 zahtev sudiji za prekršaje odnosno prijava za privredni prestup.

Kod 10 proizvođača je utvrđeno da proizvode rakiju od sirovina koje nisu iz voća, i to kod "Simeksa", "Premijum produkta" i "President Gold produkta" iz Subotice, Podruma "Riljac" iz Paraćina, Podruma "Ljubinković" iz Bukovca, Podruma "Pevac" iz Kragujevca, Podruma "Vojinović" iz Mladenovca, SZR "Iriko" iz Beograda, STPUR "Podgorka" iz Osečine i "Proteksta" iz Valjeva.

Intezivne kontrole nastaviće se upravo kod proizvođača rakija na okolnost prirodnosti proizvoda odnosno korišćenja u proizvodnji ne dozvoljenih sredstava.

U Ministasrtvu ističu da je činjenica da je i dalje visok broj neodgovornih proizvođača koji proizvode i u promet stavljaju proizvode (uglavnom rakije) kojima obmanjuju potrošače u pogledu porekla sirovine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track