Hrvati nas kopiraju!

Ministar Oliver Dulić

Hrvati nas kopiraju!

Društvo -
Hrvatski ministar Ivan Vrdoljak prekopirao srpski projekat o energetskoj efikasnosti
BEOGRAD - Hrvati prepisali Kurir!
Posle teksta o kreditima za poboljšanje energetske efikasnosti na zelenim stranama Kurira, reagovao je ni manje ni više nego - hrvatski ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak!
Vrdoljak je doslovno prepisao program srpske vlade i Ministarstva zaštite životne sredine o kreditiranju lokalnih samouprava i građana koji žele da ulaganjem u infrastrukturu, odnosno u kuće i stanove, ubuduće uštede na računima za struju i grejanje. Štaviše, hrvatski ministar je za ovaj projekat izdvojio i istovetnu sumu - 100 miliona evra!
- Prvi konkursi za projekte energetske efikasnosti za tridesetak objekata javne uprave biće raspisani uskoro - najavio je
Vrdoljak, uz procenu da bi ukupne investicije u sve projekte energetske efikasnosti u ovoj godini mogle iznositi oko 800 miliona kuna.
Međutim, hrvatskom prepisivanju tu nije kraj. Posle velikog uspeha akcije „Očistimo Srbiju“, Hrvati su, takođe, pokrenuli akciju „Zelena čistka“!
„Volonteri za dan čišćenja mogu da se prijave preko interneta ili na mestima predviđenim za to. Na zbirnim mestima dočekaće vas lokalni koordinatori...“, stoji na sajtu „Zelene čistke“.
Zvuči poznato? Čak i internet prezentacija „Čistke“ podseća na srpsku.
Ministar Oliver Dulić uz osmeh je prokomentarisao naše otkriće:
- Drago nam je da jedna zemlja koja je otišla korak dalje od nas u EU integracijama koristi naša iskustva i sprovodi akcije slične našim. To je dokaz da smo za ove četiri godine uradili dosta na polju zaštite životne sredine i da su ti rezultati prepoznati u susednim zemljama. Kolegama iz Hrvatske ćemo, ako nam se obrate, vrlo rado pomoći savetima i iskustvom.

Ponovo „Veliko spremanje“U okviru akcije „Očistimo Srbiju“ 9. juna će ponovo biti organizovano „Veliko spremanje Srbije“. Tim povodom Ministarstvo je raspisalo konkurs za sufinansiranje projekata čiji su nosioci nevladine organizacije. Takođe, početkom januara potpisan je sporazum sa 93 opštine, kojima je obezbeđen novac za čišćenje divljih deponija, nabavku kanti i kontejnera. Obezbeđeno je 76 miliona dinara za čišćenje divljih deponija i 127 miliona dinara za nabavku kanti i kontejnera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track