PROFESORI NE ZNAJU ZA ŠALU: Učenicu zbog fotografija na Instagramu izbacili iz gimnazije
Foto: Printskrin

Ne vredi ni izvinjenje

PROFESORI NE ZNAJU ZA ŠALU: Učenicu zbog fotografija na Instagramu izbacili iz gimnazije

Društvo -
Nastavničko veće i Školski odbor Karlovačke gimnazije odlučio je da učenicu prvog razreda isključi iz škole jer je fotografije profesora sa uvredljivim porukama postavila na Instagram. Odluku nisu promenili ni nakon preporuke pokrajinske prosvetne inspekcije da učenica H.F. bude vraćena u školske klupe

NOVI SAD - Slučaj učenice Karlovačke gimnazije, koja je izbačena jer je na Instagram postavila fotografije profesora sa uvredljivim porukama izazvao je oprečne reakcije.

U gimnaziji je najpre pokrenut disciplinski postupak, a zatim su usledile žalbe roditelja, reagovanje inspekcije.

Nastavničko veće i Školski odbor Karlovačke gimnazije odlučio je da učenicu prvog razreda isključi iz škole jer je fotografije profesora sa uvredljivim porukama postavila na Instagram. Odluku nisu promenili ni nakon preporuke pokrajinske prosvetne inspekcije da učenica H.F. bude vraćena u školske klupe.

"Ti komentari su vrlo uvredljivi, kako za same profesore, tako i za čitavu instituciju karlovačke gimnazije. Ne smemo zaboraviti da je to najstarija srpska gimnazija, naravno saveremena škola zaogrnuta tradicijom, izuzetno vodimo računa o deci, o dobrim odnosima sa roditeljima i decom, i to je ono čime smo se do sada ponosili i nadam se da će tako biti i ubuduće", kaže Slavica Šokica, direktorka Karlovačke gimnazije

Takvu praksu narušio je slučaj iz oktobra prošle godine. Školski odbor odbio je žalbu roditelja na odluku da učenica H. F. bude isključena iz škole. Roditelji su se žalili resornom sekretarijatu, te je prosvetna inspekcija naložila školskom odboru da učenicu vrati u školu. Kada su i posle toga školski odbor i nastavničko veće ostali pri prvobitnoj odluci, inspekcija je uradila kontrolni nadzor. U javnosti se dosta polemisalo o ovom slučaju. Izrečena sankcija najčešće je ocenjivana kao preoštra, tim pre što se učenica sama javila da je to učinila i izvinila se direktorki. Otac učenice Karlovačke gimnazije veruje da će njegovo dete biti vraćeno u školu. On priznaje da jećerka napravila grešku kada se na ovakav način našalila sa profesorima, ali smatra da je izrečena kazna preoštra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track