SVEČANO U ORAŠCU: Maja Gojković položila venac i odala poštu junacima Prvog sprskog ustanka
Foto: Nemanja Pančić

Obeležavanje Dana državnosti

SVEČANO U ORAŠCU: Maja Gojković položila venac i odala poštu junacima Prvog sprskog ustanka

Društvo -
Na spomen obeležje Karađorđu i ustanicima, u 11 sati vence su položili predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović, član Krunskog saveta Predrag Marković kao izaslanik Aleksandra Karađorđevića, i predstavnici Fondacije Prvi srpski ustanak

ORAŠAC - Tradicionalnim odavanjem državnih i vojnih počasti u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, i pomenom Karađorđu i ustanicima u Orašcu, danas su obeleženi Dan državnosti Srbije i 211. godišnjica Prvog srpskog ustanka. Dan državnosti Srbije praznuje se 15. februara, jer je tog datuma 1804. godine na zboru u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, a 1835. u Kragujevcu potvrđen prvi Ustav Kneževine Srbije.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković tačno u 12 sati položila je lovorov venac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu i odala poštu junacima Prvog srpskog ustanka. U sažetom obraćanju novinarima po izlasku iz crkve, Maja Gojković istakla je da je Sretenje jedan od najvećih praznika u Srbiji, i dodala:

Na svečanosti u Marićevića jaruzi, uručena je tradicionalna nagrada za rodoljubivu poeziju "Odzivi Filipu Višnjiću" za 2015. godinu pesnikinji i dramskom piscu Mileni Marković, koju joj je dodelilo Zadužbinsko društvo "Prvi srpski ustanak" u Orašcu. Zatim su kostimirani glumci izveli muzičko-scenski prikaz "Boj na Ivankovcu".

Povodom Sretenja, od devet sati ujutru je u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Orašcu Svetu arhujerejsku liturgiju služio vladika šumadijski Jovan sa sveštenicima Orašačkog namesništva, a potom u Marićevića jaruzi i pomen Karađorđu i ustanicima.

Obeležavanje Sretenja i godišnjice Prvog srpskog ustanka pratilo je od ranih jutarnjih sati, po lepom i sunčanom vremenu , nekoliko stotina građana, najviše pristalica desničarskih udruženja živopisno obučenih i ukrašenih rojalističkim i četničkim amblemima.

Sudeći po zastavama, najbrojniji među njima bili su članovi "Obraza", "Ravnogorskog pokreta", Udruženja "Kraljevina Srbija" i "Kraljeva omladina". Oni su izvikivali parole podrške kralju i Rusiji, povicima "Ua!" ometali govore zvaničnika, i skandirali pogrde na račun predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Po završetku zvaničnog dela programa koji je trajao 30 minuta, okupljeni su se fotografisali pored spomen-obeležja a zatim nastavili druženje uz kuvanu rakiju u porti crkve i okolnim kafanama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track