Ministarstvo trgovine: U Srbiji nema opreme za bebe opasne po zdravlje
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Roba kontrolisana i bezbedna

Ministarstvo trgovine: U Srbiji nema opreme za bebe opasne po zdravlje

Društvo -
Rezultati istraživanja koja je objavio APOS potpuno su irelevantni, pa kao takvi uznemiruju javnost, jer su informacije koje su objavljene neistinite i neprecizne, poručuju iz ministarstva

BEOGRAD - Minsitarstvo trgovine saopštilo je danas da na tržištu Srbije nema opreme za bebe koja je opasna po zdravlje.

"Na listi nebezbednih proizvoda u Srbiji (NEPRO) nema opreme za bebe, jer prema podacima Sanitarne inspekcije, sva ta roba na tržištu je kontrolisana i bezbedna", izjavila je pomoćnica ministra trgovine Vesna Novaković.

Ministarstvo trgovine se oglasilo povodom jučerašnjeg objavljivanja rezultata istraživanja Asocijacije potrošača Srbije (APOS) koje je pokazalo prisustvo hemikalija u opremi za bebe koje mogu škoditi zdravlju. "Rezultati istraživanja koja je objavio APOS potpuno su irelevantni, pa kao takvi uznemiruju javnost, jer su informacije koje su objavljene neistinite i neprecizne. Udruženja za zaštitu potrošača mogu da sprovode nezavisna ispitivanja i javno objavljuju dobijene rezultate, ali pod uslovom da prilikom objavljivanja navode tačne, precizne i jasne informacije kojima se obaveštava, a ne bezrazložno uzbunjuje javnost", istakla je Novaković.

Ona je dodala da "sporni rezultati istraživanja koje su objavili gotovo svi mediji u Srbiji, ne daju najosnovnije podatke o nazivu proizvođača, niti o nazivima, tipovima i modelima proizvoda, što je neophodan uslov za proveru podataka i preduzimanje zakonom propisanih mera (zabrana prometa, povlačenje, opoziv)". Ministarstvo trgovine je apeluje na sve potrošačke organizacije da budu odgovorne, da tačno i pravovremeno informišu potrošače, kao i da se uzdržavaju od širenja neproverenih informacija koje uznemiravaju javnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja