OPASNO: I grejalica može da izazove rak!
Foto: B

Postajemo žrtve kućnih aparata

OPASNO: I grejalica može da izazove rak!

Društvo -
Oko uređaja koji rade na struju stvara se elektromagnetno polje, koje dovodi do promene funkcionisanja organa, a može da izazove i kancerogena oboljenja, upozorava profesor dr Dejan Krstić

BEOGRAD - Uređaji za rasterivanje miševa i ptica, bušilice s vibracijama, centralni klima-uređaji, mobilni telefoni, vaj-faj antene i mikrotalasne peći neki su od aparata koji negativno utiču na zdravlje.Profesor elektrotehnike i elektromagnetnih zračenja na Fakultetu zaštite na radu u Nišu dr Dejan Krstić kaže da je u nauci o stanovanju poznat efekat „bolesnih kuća“.- Živimo u okruženju s nizom uređaja koji rade na struju, oko kojih se stvara elektromagnetno polje. Kad se grejete na TA peć ili grejalicu, u prostoru oko kabla uključenog u struju stvara se magnetno polje, koje ima biološko dejstvo na ljude. To dejstvo ima dva efekta, termogeni, zagrevanje organizma, i fiziološki, koji deluje na naš nervni sistem i način funkcionisanja ćelija, tkiva i organa. Ako stalno boravite u elektromagnetnom polju, to može izazvati nervnu razdražljivost, smanjenu koncentraciju, pa i pojavu kancera. Elektromagnetno zračenje mobilnih telefona svrstano je u grupu potencijalno kancerogenih materija - tvrdi dr Krstić.Docent dr Momir Dunjić, predsednik Udruženja integrativne medicine Srbije, ističe da se u poslednje tri-četiri godine nalazimo u elektromagnetnom polju 24 sata dnevno.- U tom okruženju svako od nas mobilnim telefonom može da hvata talase od pet do 10 vaj-faj antena. Ta nejonizujuća zračenja su štetna, pogotovo noću, jer ne dozvoljavaju obnavljanje melatonina, koji je neophodan za rad timusa, glavne žlezde odgovorne za naš imunološki sistem. To može dovesti do pada imuniteta i stvaranja malignih oboljenja. S porastom vaj-faj antena u okruženju poklapa se i pojava simptoma problema s varenjem. Smatramo da te antene blokiraju rad enzima za varenje, tako da danas imamo sve više pacijenata netolerantnih na određenu vrstu hrane - objašnjava dr Dunjić i dodaje da frižidere ne treba stavljati pored zidova ako je sa druge strane krevet jer zid ne štiti od elektromagnetnog zračenja.Borislav Mitrović, stručnjak za protivelektronski rat, kaže da su od uređaja koji emituju štetne zvuke najopasniji ultrazvučni uređaji za rasterivanje miševa, insekata i ptica.Njihove frekvencije su od 20.000 do 100.000 herca. Ti uređaji utiču na svest i veoma su štetni za ljudski organizam - objašnjava Mitrović.

UREĐAJI OPASNI PO ZDRAVLJECentralni klima-uređaji u zgradamaMogu da proizvedu ultrazvučne frekvencije koje su štetne za ljudsko zdravlje.Električne mašine za bušenjeBušilice, vibratori za beton, pneumatski čekići su mašine s vibrirajućim elementima koji imaju negativne posledice po ljudsko zdravlje. Dokazano je da su ovi uređaji uzročnici nove vibroakustičke bolesti (VAD).Vaj-faj antene i ruteriStvaraju elektromagnetno polje koje štetno deluje na imunološki sistem, što za posledicu može imati pojavu malignih oboljenja. Uzrokuje i probleme s varenjem.TA peći, frižideri, zamrzivačiOko kabla kojim je TA ili neki drugi uređaj uključen u struju stvara se elektromagnetno polje, koje remeti rad ćelija u organizmu, što dovodi do razdražljivosti, pada koncentracije i čak pojave kancera.

Loše frekvencije radioestezista Dušan KovačevićLJUDI MOGU DA POLUDE OD UREĐAJA ZA TERANJE MIŠEVAStručnjak koji se bavi merenjem nivoa zračenja, radioestezista Dušan Kovačević kaže da uređaji koji zvukom teraju glodare i ptice, bez obzira na to da li su frekvencije čujne ili ne, mogu da utiču na nervni sistem čoveka.Određene frekvencije, u zavisnosti od toga kako su podešene, mogu dovesti do napetosti ili smirivanja. Ako su frekvencije pogrešno podešene, mogu dovesti do blokade nervnog sistema i čak da čoveka oteraju u ludilo. Zvučne frekvencije su mnogo opasne i mogu štetiti ljudima. Određenim frekvencijama zvuka može se izazvati napetost u nekim sredinama - ističe Kovačević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja