DIREKTOR UMISLIO DA JE SVEMOGUĆ: Trećina zaposlenih tužila ga zbog zlostavljanja!

Bahati rukovodilac NP Đerdap

DIREKTOR UMISLIO DA JE SVEMOGUĆ: Trećina zaposlenih tužila ga zbog zlostavljanja!

Društvo -
Stefanović je već poznat po tome što je ukinuo radno mesto trudnici na bolovanju, dozvolio masovni odstrel divljači, saglasio se da se legalizuje restoran njegovog oca u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka, a supruga, s kojom se razvodi, podnela je krivičnu prijavu protiv njega za fizičko zlostavljanje

Direktor JP Nacionalni park „Đerdap“ Srđan Stefanović zlostavljao je radnike, utvrdila je Agencija za mirno rešavanje sporova Ministarstva rada. Direktoru je naložila da bez odlaganja promeni ponašanje.

Stefanovića je prošlog novembra zbog mobinga prijavila čak trećina zaposlenih. Bio je to vrhunac, kako kažu radnici, potpuno nepodnošljive atmosfere koja u ovom javnom preduzeću sa 75 zaposlenih traje od trenutka kad je, kako ističu, Stefanović, kao kadar G 17 (u međuvremenu prešao u SNS), pre šest godina došao na čelo firme.

- Dobijao sam zadatke koje nije bilo moguće izvršiti. Pred Agencijom sam naveo primer da je od mene traženo da uradim „doznaku“ za 3.000 stabala dnevno (odredi stabla za seču op.a.), a realno je moguće to obaviti za maksimalnih 300 - kaže Dragomir Bjelajac (54), inženjer šumarstva, koji u NP „Đerdap“ radi više od 20 godina.

Stefanović je već poznat javnosti po tome što je ukinuo radno mesto trudnici na bolovanju, dozvolio masovni odstrel divljači, saglasio se da se legalizuje restoran njegovog oca, koji je sagrađen u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka, a supruga, s kojom se razvodi, podnela je krivičnu prijavu protiv njega za fizičko zlostavljanje.

Pored Bjelajca, rešenje o tome da je bila zlostavljana dobila je i Dragana Milojković, jedan od rukovodilaca u JP Nacionalni park „Đerdap“.

- Ironija je da je on mene i zaposlio. Pritisci su odmah počeli, zatrpavao me poslom koji nije bilo moguće u tom roku obaviti, prebacivao mi je da se suviše ortački ponašam prema ljudima kojima sam šef. Imao je faze kad je normalan i faze kad je nepodnošljiv. Pila sam lekove za smirenje kad bih krenula na posao - opisala je Milojkovićeva pakao, koji je kulminirao 17. novembra 2014. kad joj je rekao da „pazi šta radi, jer ako joj sedne na kičmu, neće joj biti lako!“

Srđan Stefanović se očigledno neće izviniti radnicima koje je zlostavljao, jer je izbegao da odgovori direktno na to pitanje.

- Postupiću po rešenju Agencije i promeniću ponašanje. Već jesam, naročito prema Dragani - rekao je Stefanović, a na pitanje o tome da li će podneti ostavku, rekao je da je „razmišljao“ i da i „dalje razmišlja“.

U postupku pred Republičkom agencijom za mirno rešavanje radnih sporova za još 14 radnika je utvrđeno da je bilo elemenata zlostavljanja, ali ne dovoljnih da bi se donela rešenja, dok je u devet slučajeva obustavljen postupak jer direktor više nije želeo da učestvuje u procesu pomirenja pred agencijom.

Radnicima sad ostaje poslednja mogućnost, da spor iznesu i izvan preduzeća i van nadležnog ministarstva, što znači da mogu direktora Stefanovića da tuže redovnim sudovima.

Otpustio protivkandidata

Konkurs za izbor novog direktora traje već godinu i po dana. Pored Stefanovića, u uži izbor su ušla još trojica kandidata iz preduzeća. Sašu Nestorovića je Stefanović otpustio, drugog mr Nenada Radakovića je smenio, a treći Dragan Drndarević je zbog pritisaka često na bolovanju. Inspekcija je otpuštenog mr Sašu Nestorovića, inženjera šumarstva, vratila na posao. Kako je zlostavljao Srđan Stefanović

Određivao neprimerene rokove za izvršenje zadataka

Pretio otkazima kako bi radnika držao u stalnom strahu

Vikao, pretio i vređao

Namerno izazivao konflikte i stres

Neopravdano isključivao radnika iz procesa napredovanja i usavršavanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track