IZJEDNAČENJE PRAVA. Roditelji dece sa invaliditetom traže status negovatelja
Foto: Rojters

Male naknade

IZJEDNAČENJE PRAVA. Roditelji dece sa invaliditetom traže status negovatelja

Društvo -
Stojanović je novinarima u Skupštini Srbije objasnila da negovatelji, za razliku od roditelja, imaju podršku kada je reč o radnom stažu i novčanoj naknadi

BEOGRAD - Poslanica Jedinstvene Srbije (JS) Nevena Stojanović zatražila je danas od ministarstva rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja, da donese novi Zakon o socijalnoj pomoći porodici, koji bi izjednačio status roditelja dece sa invaliditetom sa statusom negovatelja.

Stojanović je novinarima u Skupštini Srbije objasnila da negovatelji, za razliku od roditelja, imaju podršku kada je reč o radnom stažu i novčanoj naknadi.

“Želela sam da ponovo pokrenem ovu priču i zamolim ministarstvo da izvuče ovaj slučaj iz fioke. Ovi ljudi nisu sami, oni su pre dve godine pokrenuli peticiju na kojoj su skupili više od 60.000 potpisa kao podršku da se izjednači njihov status sa statusom negovatelja”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, novim zakonom bi se ispravila nepravda. Predsednica udruženja roditelja “Sreća” Sandra Ivanoković rekla je novinarima u parlamentu da roditelji dece sa invaliditetom žive od tuđe pomoći i nege u iznosu od 26.400 dinara.

Većina novca se, istakla je ona, potroši na razliičite terapije, i samim tim roditelj postaje socijalni slučaj. “Kao roditelj i kao predstavnik dece sa invaliditetom osećam se loše kada odem u susedne države gde je to odavno usvojeno”, rekla je Ivanković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track