UDOMLJENI: Penzionisani vojni psi našli nove domove!
Foto: FB Ministarstvo Odbrane

Vojni veterani

UDOMLJENI: Penzionisani vojni psi našli nove domove!

Društvo -
Po ove pse došle su porodice iz Kragujevca, Beograda, Novog Sada

SRBIJA - Nakon što su posle vrednog rada u raznim jedinicama Vojske Srbije zbog starosti ili bolesti otišli u penziju i prebačeni u nišku kasarnu "Knjaz Mihajlo", nemački ovčari Džab, Šapa, Ned, Vil, Bek i Orca tamo su sačekali nove vlasnike.

Ovi "vojni veterani" bili su na stalnoj prodaji "suvišnih i rashodovanih" pasa za koje veterinari i dreseri procene da više ne mogu da obavljaju svoje poslove - pretražuju terene, čuvaju objekte ili otkrivaju begunce. Po ove pse, o kojima se čitalo u oglasima, na medijima i društvenim mrežama, došle su porodice iz Kragujevca, Beograda, Novog Sada...

"Interesovanje za naše "penzionere" sve je veće. Ljudi zovu, dolaze, a trenutno nema nijednog psa, udomljeni su svi - kažu u Četi za obuku vodiča pasa, uzgoj i dresuru pasa Centra za obuku logistike u Nišu u kasarni "Knjaz Mihailo".

Kažu da je zainteresovanost građana za kupovinu službenih pasa značajno skočila nakon što je na "Fejsbuk" stranici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije objavljen album sa fotografijama ovih pasa i uputstvom kako ih je moguće kupiti.

Ne mogu precizno da procene kada će kod njih biti prebačeni novi psi za prodaju, ali pretpostavljaju da će ih tu opet biti za oko mesec i po dana. Osim nemačkih ovčara, u Niš stižu šar-planinci i labradori. Njihovi vlasnici često ostaju u kontaktu sa vodičima kupljenih pasa.

"Skoro nas je pozvala žena koja je kupila našu labradorku da se pohvali što je keruša oštenila 11 pasa", kažu u Četi za obuku.

Dodaju da se vodi računa o tome ko su novi vlasnici ovih pasa od kojih se pre preuzimanja ljubimca zahteva da obavezno potpišu izjavu da će se pridržavati Zakona o dobrobiti životinja.

Kako je objavilo Ministarstvo odbrane, cene službenih pasa su simbolične i kreću se od 300 do 5.000 dinara.

(Južne vesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track