Saradnja srpske i makedonske policije: Zajednički i uz pomoć kolega iz Austrije protiv migranata

Regionalni problem

Saradnja srpske i makedonske policije: Zajednički i uz pomoć kolega iz Austrije protiv migranata

Društvo -
Direktor srpske policije Milorad Veljović i direktor Biroa javne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije Mitko Čavkov su razgovrali i o zajedničkoj borbi i protiv svih vidova prekograničnog kriminala

SKOPLJE,BEOGRAD - Srpska i makedonska policija će intenzivirati saradnju u otkrivanju ilegalnih migranata a pomoći će im na zajedničkoj granici i kolege iz Austrije, istakntuno je danas u Skoplju na sastanku zvaničnika policija dve države.

Direktor srpske policije Milorad Veljović i direktor Biroa javne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije Mitko Čavkov su razgovrali i o zajedničkoj borbi i protiv svih vidova prekograničnog kriminala. Veljović je istakao je da policije Srbije i Makedonije imaju izuzetno dobru i sveobuhvatnu saradnju, "a zajednički je konstatovano da ima prostora za njeno dalje unapređenje".

Prema Veljovićevima rečima, glavna tema razgovora sa makedonskim kolegama bile su ilegalne migracije, saopštilo je Ministarstvo unutrasnjih poslova Srbije."To nije samo problem naše dve države, već mnogo širi problem koji se tiče cele Evrope", rekao je Veljović i dodao da će se na njegovom rešavanju zajednički raditi.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku najbitnije je što bolje obezbediti oko 113 kilometara dugu zajedničku granicu, navodi se u saopstenju. On je istakao i da je potrebno povećati broj zajedničkih patrola i pojačati operativne timove, "jer suština nije samo u sprečavanju ilegalnih migranata da prelaze granice, već je neophodno utvrditi ko su organizatori".

Veljović i njegovi saradnici složili su se sa makedonskim kolegama da je u obostranom interesu podići nivo saradnje i u drugim oblastima, pre svega u borbi protiv prekograničnog organizovanog kriminala, krijumčarenja narkotika, trgovine ljudima, ali i terorizma. Veljović je naglasio "da postoji mogućnost da među ilegalnim migrantima ima osoba koja su spremne i da izvrše terorističke akte".

"Imali smo intenzivne sastanke sa direktorima policije Mađarske, Austrije, Nemačke... a naša obaveza je da pokrijemo granicu prema Mađarskoj i mi smo tu kontrolu izuzetno pojačali, imamo zajedničke patrole, a prisutno je dvadeset kolega iz Nemačke", dodao je Veljoić.

On je rekao da očekuje da će ovih dana doći i kolege iz Austrije, koje će biti locirane na granici Srbije sa Makedonijom. Prema njegovim rečima, zajednička konstatacija je da talasi ilegalnih migracija neće utihnuti, nego da je moguće da se problem i intenzivira. "Čim smo pojačali kontrolu granice prema Makedoniji, s obzirom da smo uključili i Žandarmeriju, ođednom se pojavio određen broj ljudi, dnevno i do četrdeset, koji pokušavaju da iz Bugarske uđu na teritoriju Srbije, preko Zaječara", objasnio je Veljović.

On je dodao da je tokom decembra prošle, kao i januaru i februaru ove godine, posebno aktuelan bio problem albanskog stanovništva koje je masovno prelazilo preko administrativne linije sa teritorije KIM. "Kolega Čavkov i ja želimo da pošaljemo poruku da ćemo zajedničkim snagama raditi na ovom problemu", rekao je Veljović.

On je naglasio da će srpska i makedonska policija u svakom trenutku, osim o interesima svojih zemalja i Evrope, posebno voditi računa o poštovanju ljudskih prava. Čavkov ukazao je da je saradnja dveju policija i do sada bila izuzetno kvalitetna i da će se intenzivirati kako na operativnom, tako i na strateškom nivou.

"Potrebno je izgraditi zajedničku platformu za rešavanje zajedničkih problema, koji su gorući ne samo u našem regionu, već i mnogo šire", rekao je Čavkov. Veljović i Čavkov posetili su granični prelaz Tabanovce i Zajednički kontakt centar za policijsku saradnju, dodaje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track