Ljajić: Radnici se plaše poslodavaca

Ljajić: Radnici se plaše poslodavaca

Društvo -
Ministar rada i socijalne politike ima posredna saznanja o tome da poslodavci zabranjuju osnivanje sindikata u svojim firmama

BEOGRAD - Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić izjavio je da ima posredna saznanja o tome da poslodavci zabranjuju osnivanje sindikata u svojim firmama, ali da se radnici plaše da to prijave da ne bi izgubili posao.

"Radnici izbegavaju da prijave da su sprečeni da osnuju sindikat, što je njihovo zakonsko pravo, jer se plaše da će dobiti otkaz", rekao je Ljajić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da je u nekim preduzećima čiji su vlasnici strani investitori zabranjeno osnivanje sindikata i najavio je da će hapsiti takve poslodavce. Osnivanje sindikata, prema rečima Ljajića, ne zabranjuju samo strani investitori već i domaći.

"Nijedan poslodavac nije oduševljen kad je reč o sindikalnom organizovanju", istakao je Ljajić i naglasio da će inspekcija rada postupati po svakoj prijavi zabrane osnivanja sindikata. Ljajić je pozvao radnike, koji su sprečeni da ostvare svoja prava, da to prijave inspekciji rada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track