MUIŽNIEKS I STEFANOVIĆ: Napredak u zaštiti ljudskih prava
Foto: Mup

Sastanak u Beogradu

MUIŽNIEKS I STEFANOVIĆ: Napredak u zaštiti ljudskih prava

Društvo -
Srbija među prvih deset zemalja koje su potpisale i ratifikovale Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, istakao je ministar policije

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu sa Komesarom Saveta Evrope za ljudska prava Nilsom Muižnieksom o ulozi Ministarstva u napretku ostvarivanja i zaštite ljudskih prava u Srbiji, kao i merama koje se preduzimaju na usaglašavanju sa normama Evropske unije.

"Srbija među prvih deset zemalja koje su potpisale i ratifikovale Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici" istakao je Stefanović.

Govoreći o ostvarivanju rodne ravnopravnosti u Ministarstvu, Stefanović je komesara Saveta Evrope obavestio da je u poslednjih deset godina broj žena zaposlenih u Ministarstvu povećan za 50 odsto.

Stefanović je upoznao Muižnieksa o imenovanju savetnice za rodnu ravnopravnost koja prati ostvarivanje prava žena u Ministarstvu, kao i da policija dodatne napore ulaže na obuci i edukaciji policijskih službenika za postupanje u slučajevima nasilja nad ženama.

Muižnieks je pohvalio Republiku Srbiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog obezbeđivanja klime za bezbedno održavanje Parade ponosa u Beogradu prošle godine i istakao da je uočen značajan napredak u komunikaciji policijskih službenika sa LGBT populacijom, kao i na njihovoj zaštiti.

Govoreći o slobodi medija i zaštiti novinara, Stefanović je rekao da tom pitanju Republika Srbija posvećuje posebnu pažnju i da je formirana Komisija za istraživanje ubistava novinara, koja se bavi i istraživanjem napada na predstavnike medija.

"Pretnje novinarima se u Ministartvu unutrašnjih poslova shvataju izuzetno ozbiljno i intenzivno i sveobuhvatno se radi na rasvetljavanju svih okolnosti tih napada", istakao je Stefanović.

Tema sastanka bila je i postkonfliktna pravda, a ministar Stefanović i Komesar Muižnieks složili su se da je neophodno posebnu pažnju posvetiti zaštiti svedoka u krivičnom postupku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track