SPREMITE SE ZA FENOMEN: Posmatranje pomračenja Sunca ispred Narodne biblioteke
Foto: Reuters

Otvoren za sve posetioce

SPREMITE SE ZA FENOMEN: Posmatranje pomračenja Sunca ispred Narodne biblioteke

Beograd -
Događaju će prisustvovati astronomi, astrofizičari, matematičari i fizičari, koji će prisutnima detaljnije objasniti fenomen pomračenja i odgovarati na pitanja posetilaca

BEOGRAD - Centar za promociju nauke pozvao je sve zainteresovane za fenomen pomračenja Sunca na zajedničko astronomsko posmatranje u petak, 20. marta, u 9.30 sati na plato ispred Narodne biblioteke.

CPN će na platou ispred biblioteke postaviti dva teleskopa sa UV filterima, koji omogućavaju bezbedno posmatranje ove pojave. Događaju će prisustvovati astronomi, astrofizičari, matematičari i fizičari, koji će prisutnima detaljnije objasniti fenomen pomračenja i odgovarati na pitanja posetilaca.

Fenomen koji izaziva mnogo pažnje, pa i predrasuda, moći će da se prati na platou ispred Narodne biblioteke u Karađorđevom parku, a otvoren je za sve zainteresovane posetioce i ljubitelje astronomskih pojava. Pored posmatranja kroz teleskop, posetiocima se iz bezbednosnih razloga preporučuje da ponesu pomagala poput naočara za varenje, nagarenih stakala ili stare CD-ove, kroz koja se takođe mogu posmatrati pomračenje.

Pomračenje Sunca je astronomski fenomen koji se dešava kada Mesec na svom putu stane između Sunca i Zemlje i baci senku na tačku sa koje se posmatra. Poslednji put, totalno pomračenje dogodilo se 1999. godine, kada je kod nas izazvalo gomilu kontroverzi, a ove godine, potpuno pomračenje Sunca će u petak biti vidljivo na severu Evrope, a kod nas će Sunčev disk biti zaklonjen oko 50 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track