ZAŠTO NAM GINU PILOTI: Dali 4,5 miliona evra za radar koji se ne koristi!
Foto: Marina Lopičić I Kurir

Pokvarene letelice

ZAŠTO NAM GINU PILOTI: Dali 4,5 miliona evra za radar koji se ne koristi!

Društvo -
Ministarstvo odbrane izdvojilo ogromnu sumu za neupotrebljivu opremu, a helikopteri u kojima stradaju najbolji vojnici stari 30 godina

BEOGRAD - Iako je najveći deo tehnike Vojske Srbije star skoro 30 godina, Ministarstvo odbrane je poslednjih godina, bez obzira na to ko je bio na njegovom čelu, basnoslovne sume novca, umesto za modernizaciju, uglavnom izdvajalo za potpuno neupotrebljive stvari.Nedavna tragedija, u kojoj je najverovatnije zbog kvara na letelici poginulo sedmoro ljudi, uključujući najbolje pilote Vojske Srbije, ponovo je otvorila pitanje da li se i kako obnavlja vojna oprema, a kupovina neupotrebljivog 3D radara za koju je, kako saznajemo, Ministarstvo odbrane dalo čak 4,5 miliona evra samo je jedna od promašenih investicija vojnog vrha.

Pogrešna investicija- Umesto da novac daje za modernizaciju tehnike, kako nam se ne bi dešavale nesreće kao što je ova, u kojoj je poginulo sedmoro ljudi, sredstva su usmeravana za nabavku stvari kao što je 3D radar. Za uređaj je dato tri miliona evra, a za kupovinu opcione i dodatne opreme još milion i po. Ugovor je potpisan s preduzećem „Jugoimport SDPR“ kao komisionarom. „Jugoimport SDPR“ zatim je ugovor sklopio s preduzećem koje u Beogradu prodaje radare danske firme „Weibel Scientific“. Poređenja radi, helikopter košta između 10 i 20 miliona evra - kaže izvor Kurira i objašnjava zašto je 3D radar od početka bio pogrešna investicija.- Iako je bilo dužno da pre prijema radara ispita kvalitet njegovog rada, ministarstvo to nije učinilo. Primilo je neispitani radar, pa su se problemi pojavili već prilikom njegovog puštanja u rad i praktične primene na poligonu Nikinci, tako da je on odmah postao neupotrebljiv - kaže naš izvor. On dodaje da je sve to posledica nepromišljenih odluka, te da je strašno što samo nesreće pokazuju kakvo je stanje u Vojsci.- U sistemu odbrane dobro je poznato da je najveći deo tehnike star oko tri decenije i da je najkritičnije u vazduhoplovstvu. Međutim, iako se za vazduhoplovstvo izdvaja veliki novac, to je i dalje nedovoljno - dodaje izvor našeg lista.

Plan nabavkeBivši ministar odbrane Dragan Šutanovac, tokom čijeg mandata je kupljena sporna oprema, kaže da nije ni odlučivao ni potpisao odluku o nabavci 3D radara.- Ceo plan opremanja koji pravi Vojska Srbije, to jest Generalštab, prolazi kroz Glavni vojnotehnički savet, koji sačinjavaju najviši oficiri vojske, uključujući i načelnika Generalštaba, i tada se zauzima konačan stav šta su prioriteti u opremanju. Takođe, postoji dugoročan plan opremanja koji Vojska predlaže. Nikad u mom mandatu taj plan nije sadržao nabavku novih helikoptera jer je posle remonta postojećih Vojska imala dovoljno teretnih helikoptera za ispunjavanje zadataka. U svakom slučaju, smatram da je 3D radar dobra nabavka - kaže Šutanovac.Na pitanje da li je bilo neophodno dati 4,5 miliona evra za nešto što se ne koristi, bivši ministar kaže:- I tenkovi se ne koriste pa to ne znači da Vojska ne treba da ih ima. Inače, radar je korišćen tokom vojne vežbe u Bugarskoj.Nenamensko trošenjeMinistar odbrane Bratislav Gašić kaže da je bivša vlast, iz samo njima znanih interesa, trošila nenamenski.- Učinićemo sve da osavremenimo i modernizujemo vojsku. U tom kontekstu je i donet zaključak Vlade da treba osnovati budžetski fond za kupovinu oružja, prvi put u poslednjih 15 godina, i da komad više ne može da se proda a da pare ne ostanu vojsci, kao i da se naoružanje kupuje iz domaće namenske proizvodnje - kaže Gašić.

ČinjeniceAFERE KOJE SU POTRESALE VOJSKUafera „pancir“ - Sklopljen ugovor štetan po državu, vredan 176 miliona evra (ministar Prvoslav Davinić)

afera „Tales“ - zbog odabira skuplje ponude za telekomunikacionu opremu država izgubila 1,5 miliona evra (ministar Dragan Šutanovac)

afera „satelit“ - sklopljen ugovor sa Izraelcima za zakup satelita koji Srbija nikad nije koristila (ministar Prvoslav Davinić)

A od Putina - akumulatori„MIGOVI“ NAM LETE ZAHVALJUJUĆI POMOĆIKoliko opremljenost Vojske nije sjajna, ilustruje i činjenica da avioni „mig 29“ vojnog vazduhoplovstva tokom prošle godine nekoliko meseci nisu bili osposobljeni za let jer su im nedostajali akumulatori. No, nakon kraće pauze ponovo su poleteli, i to samo zahvaljujući akumulatorima koje je Srbiji donirala Ruska Federacija. Kako se tada moglo čuti, predsednik Rusije Vladimir Putin lično je insistirao da nam se ta oprema donira.

Aleksandar RadićPRIORITETI NAMERNO POGREŠNO POSTAVLJENI

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da su u sistemu odbrane pogrešno postavljeni prioriteti.- Mislim da su ti prioriteti namerno pogrešno postavljeni. Srbija je morala da ima para da razvija kvalitetnu službu traganja i spasavanja iz koje je, inače, poleteo i helikopter koji je pre nekoliko dana pao. Morali smo da imamo dobru opremu. Nama odavno treba jedna dobra eskadrila od deset helikoptera - kaže Radić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track