BILA NA ZADATKU: UNS protestuje zbog prekršajne prijave protiv novinarke

Neprihvatljivo pokretanje prekršajnog postupka

BILA NA ZADATKU: UNS protestuje zbog prekršajne prijave protiv novinarke

Društvo -
Tamara Ognjanović je pokazivanjem novinarske legitimacije i svedočenjem aktivista inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" dokazala da na skupu nije bila kako bi delila reklamni materijal

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je danas zbog podnošenja prekršajne prijave protiv novinarke agencije Beta Tamare Ognjanović s obrazloženjem da je delila reklamni materijal na skupu inicijative "Ne da(vi)mo Beograd".

Tamara Ognjanović je juče bila na novinarskom zadatku ispred Gradske uprave grada Beograda gde je trebalo da napravi prilog o akciji inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" čiji su aktivisti na ulici delili te novine. Kada su novinarima prišli komunalni policajci koji je trebalo da ih odvedu u gradsku inspekciju novinarka Beta je pokazala novinarsku legitimaciju, lična dokumenta i ustvrdila da nije bila deo akcije. Iste tvrdnje ponovila je više puta i u Gradskoj upravi.

UNS je naveo da je Tamara Ognjanović pokazivanjem novinarske legitimacije, spremnošću da od redakcije dostavi potvrdu da je bila na zadatku, kao i svedočenjem aktivista inicijative "Ne da(vi)mo Beograd", dokazala da na skupu nije bila kako bi delila reklamni materijal.

To novinarsko udruženje je ocenilo da je pokretanje prekršajnog postupka u ovom slučaju "neprihvatljivo ometanje u obavljanju novinarskog posla". Gradska uprava je saopštila da su aktivisti Inicijative i novinarka Bete odvedeni u prostorije komunalne inspekcije jer su delili novine na javnoj površini bez odobrenje nadležnih. Aktivisti su naveli da su imali odobrenje MUP-a, ali je iz gradske uprave saopšteno da nisu posedovali dozvolu koju izdaje organizaciona jedinica uprave gradske opštine nadležne za komunalne poslove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja