SRBIJAGAS PUMPAO RAČUNE: Opljačkali od naroda 6 miliona evra!
Foto: Dado đilas, Zorana Jevtić

Otima naše pare

SRBIJAGAS PUMPAO RAČUNE: Opljačkali od naroda 6 miliona evra!

Društvo -
Firma Dušana Bajatovića naplatila građanima gas koji nikad nije isporučen. Evidentirano je da je na mernim stanicama od Pojata do Batajnice ušlo ukupno 718.553.142 kubna metra gasa, dok je potrošačima naplaćeno 733.460.627

BEOGRAD - „Srbijagas“ je za samo godinu dana potrošače gasa u Srbiji oštetio napumpanim fakturama za nešto više od šest miliona evra, saznaje Kurir!

Prema rečima našeg sagovornika, ovo javno preduzeće je za snabdevanje gasom u periodu od 1. januara 2014. do 1. januara 2015. fakturisalo 15 miliona kubika plavog energenata više potrošačima nego što su to pokazali aparati na primopredajnim mestima za protok gasovoda.Prikazuju gubitakPrema dokumentaciji u koju je Kurir imao uvid, evidentirano je da je na mernim stanicama od Pojata do Batajnice ušlo ukupno 718.553.142 kubna metra gasa, dok je potrošačima naplaćeno 733.460.627. I umesto da zbog ovakve računice po kojoj je naplaćeno više gasa nego što je preuzeto bude zabeležen dobitak, u finansijskom izveštaju za prošlu godinu iskazan je gubitak na mreži od čak 573 miliona dinara.Posao za policijuIzvor Kurira iz „Srbijagasa“ kaže da je reč o ozbiljnoj pljački i protivzakonitim aktivnostima koje bi morale da istraže nadležni organi.- Bajatović je patentirao dosad nepoznat izum, a to je da ima veće količine gasa u mreži od onih koje je preuzeo, pa ga neke kolege zovu „Proka pronalazač“, po čuvenom liku iz "Mikijevog zabavnika" Šalu na stranu, ali postoje indicije da se radi o protivzakonitoj radnji, tim pre što je u finansijskom izveštaju iskazan gubitak na mreži od 573 miliona dinara - objašnjava sagovornik.On dodaje da se ova razlika u količinama preuzetog i fakturisanog gasa prebila preko leđa potrošača, koji su oštećeni za abnormalne iznose, a da je taj novac sigurno završio u nečijem džepu.- Potrošači tvrde da ih „Srbijagas“ pljačka jer su računi u nesrazmeri s kvalitetom i količinom isporučenog gasa. Ako papiri o količini preuzetog i fakturisanog gasa postanu javni, tu tezu mogu i da dokažu. Ceo slučaj mora da se preispita jer je šest miliona evra ogroman novac, za koji je moglo da se obnovi bar 200 kuća u Obrenovcu - kaže naš izvor.Utvrditi količinuKurir je „Srbijagasu“ tražio podatke popisnih lista s primopredajnih mesta i merno regulacionih stanica pomoću kojih se može utvrditi količina preuzetog i fakturisanog gasa potrošačima. Iz „Srbijagasa“, i pored našeg insistiranja, odbili su da dostave podatke, ali i da komentarišu da li je potrošačima naplaćeno šest miliona evra više nego što su stvarno potrošili.Takođe, ni prvi čovek „Srbijagasa“ Dušan Bajatović nije odgovarao na pozive i poruke Kurira.Predstavnik nezavisnog člana Nadzornog odbora „Srbijagasa“ Zoran Janković, kaže da nije upućen u slučaj uz obećanje da će od rukovodstva tražiti da se ispita ceo slučaj.- Nemam podatke o razlici u količinama. Zatražiću od rukovodstva da nam taj slučaj razjasni jer je to nelogično - rekao je Janković.

Udruženje potrošača ProsperitetSRBIJAGAS DA PRIZNA PLJAČKUIz udruženja potrošača Prosperitet kažu da naduvane fakture mogu biti objašnjenje za enigmu previsokih računa.- Dve godine upozoravamo da „Srbijagas“ naplaćuje više gasa nego što nam isporučuje. Tako naša računica pokazuje da je svakom potrošaču u oktobru naplaćeno 7,9 odsto više gasa nego što je potrošio, u novembru 9,3, a u decembru 2014. godine 9,6 odsto. Zbog te pljačke pozvali smo građane da krenu u bojkot korišćenja plavog energenta - kažu iz Prosperiteta.

NA OVA PITANJA U „SRBIJAGASU“ NISU HTELI DA ODGOVORE1. Koliko je, po finansijskom izveštaju za 2014. godinu, iskazan gubitak po osnovu gubitka na mreži?

2. Koje su utvrđene količine gasa po popisnim listama sa primopredajnih mesta?

3 .Koje su utvrđene količine gasa po popisnim listama sa merno-regulacionih stanica?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track