ŠTRAJK OD 127 DANA: U prosveti potpuno rasulo, godinu pada 50.000 đaka
Foto: Jokic

Najduži protest srpskih prosvetara

ŠTRAJK OD 127 DANA: U prosveti potpuno rasulo, godinu pada 50.000 đaka

Društvo -
Nastavni kadar, koji u petak uopšte nije dobio februarski platu, najavljuje potpunu obustavu rada. Ukupno 660 ustanova je u štrajku sa skraćenim časovima, a ministar Verbić preti strogim disciplinskim merama

BEOGRAD - Dok se predstavnici sindikata u obrazovanju i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić prepiru oko toga ko krši zakon, nastavak petomesečnog štrajka vodi ka tome da više od 50.000 đaka na kraju školske godine ostane bez zaključenih ocena!Do potpune obustave nastave članova Unije sindikata prosvetnih radnika i Sindikata radnika u prosveti Srbije juče je došlo u 196 škola, od ukupno 660 koje su imale skraćene časove u trajanju od 30 minuta. Sindikalci zaštićeni- Prosvetari koji i dalje štrajkuju ne daju osnov za dijalog jer su njihovi zahtevi mimo zakona. Ministarstvo mora da posluje u okviru zakona, a prosveta, kao delatnost od javnog interesa, ima definisan minimum procesa rada. On iznosi dve trećine časova. Međutim, ako neko najavljuje da će više od trećine biti izgubljeno, to znači da praktično najavljuje nezakonit štrajk - rekao je ministar Srđan Verbić i zamolio prosvetare da se informišu o svojim pravima i obavezama po Zakonu o štrajku i Zakonu o osnovnoj i srednjoj školi:- Ono što ti zakoni predviđaju jesu vrlo drastične kazne i te kazne nisu za sve zaposlene. Lideri sindikata su u velikoj većini slučajeva zaštićeni!Slobodan Brajković, predsednik SRPS, navodi da ministar pokušava da zaplaši ljude pričom o 10.000 otkaza, nezakonitim rezanjem zarada do 33 odsto i pritiscima koje vrši na predstavnike sindikata.- Mi imamo pravo da tri puta godišnje izostanemo sa nastave. Nikakav zakon ne kršimo, niti smo zaštićeni - naglasio je on i dodao da je školska godina dovedena u pitanje, a da će oni koji uopšte nisu primili februarsku platu škole zatvoriti i u utorak i sredu.Neke od njih su škole u Čačku, Gornjem Milanovcu i Kruševcu, precizirao je predsednik USPR Dragan Matijević.Protivzakonito- U 50 škola u tim gradovima zaposleni uopšte nisu dobili platu, pošto direktori nisu hteli da potpišu umanjenje jer znaju da je to protivzakonito.

ReagovanjaZorana Mihajlović potpredsednica VladeUvek me brine nastavak štrajka. I da mi dete nije u državnoj školi, brinula bih. Ali isto tako znam da kao Vlada činimo sve što možemo i primorani smo da napravimo određene korake kako bi nam bilo bolje. Milivoje Mihajlović direktor vladine Kancelarije za odnose sa medijimaNe znam kada će biti zakazana rasprava Vlade Srbije povodom tog pitanja. Do tada se računa ono što je rekao ministar Verbić. On je član Vlade nadležan za obrazovanje.Zoran Babić šef poslaničke grupe SNSKao roditelj dvoje dece koja pohađaju četvrti i osmi razred, ali i suprug osobe koja je prosvetna radnica, poprilično sam subjektivan oko pitanja štrajka. Međutim, moja žena ne štrajkuje jer shvata da ne možemo da trošimo ono što nemamo i tako opterećujemo buduće generacije!Aleksandra Jerkov poslanica DSZahtevamo da se zatraži sednica u parlamentu na kojoj ćemo raspravljati o stanju u prosveti. Tužna je zemlja u kojoj je 10.000 učitelja viška. Jedini višak u našoj prosveti je nesposobni ministar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track