SRBIJOM UPRAVLJAJU VRŠIOCI DUŽNOSTI: Državna uprava u v. d. stanju!
Foto: Dado Djilas

Oročeni

SRBIJOM UPRAVLJAJU VRŠIOCI DUŽNOSTI: Državna uprava u v. d. stanju!

Društvo -
Vlada Srbije je na poslednjih nekoliko sednica razrešila više stotina pomoćnika ministara, direktora kancelarija, raznih uprava, direkcija...

Gotovo kompletna državna uprava trenutno je u v. d. stanju! Vlada Srbije je na poslednjih nekoliko sednica razrešila više stotina pomoćnika ministara, direktora kancelarija, raznih uprava, direkcija, javnih preduzeća i njihov ostanak na tim položajima "oročila" na šest meseci!Razlog prelaska države na "privremeni kurs" je taj što je istekao zakonski rok u okviru kojeg su za državne službenike na položaju morali da budu raspisani konkursi, a zatim i izabrani ljudi. Kako ne bi došla u situaciju da na stotine mesta ostane prazno, Vlada ih je sve okitila titulom - vršilaca dužnosti. Ovaj "vakuum" može da traje pola godine, a u izuzetnim slučajevima još toliko.

Tako je od pre nekoliko dana u v. d. stanju i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, ali i njegov kolega Marko Blagojević, koji se bavi obnovom zemlje od poplava, kao i njihovi najbliži saradnici. U v. d. statusu su sada i oficir za vezu sa Prištinom Dejan Pavićević i skoro sto pomoćnika ministara u gotovo svim resorima.I sva nova imenovanja isključivo su "privremena". Nova direktorka Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković je u v. d. stanju, ali i direktorka "Službenog glasnika" Jelena Trivan. Takođe, i prvi čovek Aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević, čelnici "Srbijašuma", "Puteva Srbije"...

Kako nam je objašnjeno u Vladi, u toku je raspisivanje konkursa kako bi se ova priča do kraja godine završila. Za taj posao zadužena je Služba za upravljanje kadrovima, gde nam je rečeno da je reč o ogromnom poslu i da je rok probijen kako bi bili izabrani najbolji kadrovi.

Ipak, postoje neka ministarstva čiji su pomoćnici već prošli ovaj test. U resoru državne uprave i lokalne samouprave koji vodi Kori Udovički rade četiri pomoćnika - Saša Mogić, Natalija Pavlović Šiniković, Ivana Savićević i Irena Posin.- Svi su prošli konkurse, upražnjeno nam je samo mesto pomoćnika za ljudska i manjinska prava - rečeno je "Novostima" u kabinetu Kori Udovički.

Isti slučaj je i u Ministarstvu privrede, gde su Biljana Žarković, Edvard Jakopin, Katarina Obradović Jovanović i Dubravka Drakulić postavljeni na pet godina. Svi ostali ministri imaju najbliže saradnike u v. d. stanju.Inače, iako je zakon jasan i ne dozvoljava da direktori preduzeća budu vršioci dužnosti duže od godinu dana, dešavalo se da se ovo pravilo ne poštuje. Na primer, pre nego je Aleksandar Obradović izabran na konkursu za direktora EPS, vodio je ovu firmu kao v. d. oko dve godine. Prvi Nacrt zakona o platama je spreman i on bi u javnosti mogao da se pojavi početkom maja, a predloženo rešenje je 60 platnih grupa bez razreda - izjavila je Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave. Ona je navela da je važno urediti i vrednovanje po učinku rada, kao i da kroz katalogizaciju radnih mesta svaki posao bude dobro opisan.Državni sekretari kao beli medvediDržavni sekretari izuzeti su od pravila da se biraju na konkursima. Jer, oni u Vladu uglavnom dolaze po partijskoj liniji. Zato im je mandat oročen na period koliko ministar sedi u Vladi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track