IZVEŠTAJ VOJNE KOMISIJE: I general Bandić odgovoran za pad helikoptera
Foto: Profimedia, Marina Lopicic

Detalji tragedije u Surčinu

IZVEŠTAJ VOJNE KOMISIJE: I general Bandić odgovoran za pad helikoptera

Društvo -
Komandant 204. vazduhoplovne brigade Predrag Bandić delom je kriv zbog propusta u planiranju i organizaciji leta

BEOGRAD - Predrag Bandić, komandant 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, snosi deo odgovornosti za pad helikoptera „Mi-17“, u kom je 13. marta poginulo sedam osoba, navedeno je u izveštaju vojne komisije! Bandić je, kako je Ministarstvo odbrane saopštilo ranije, izdao naređenje za let helikoptera.Kontrola leta na proveri- Deo odgovornosti snosi komandant 204. vazduhoplovne brigade zbog propusta u planiranju i organizaciji leta (Predrag Bandić, prim. aut), ODT RV i PVO zbog propusta u organizaciji i rukovođenju letom. Eventualnu odgovornost kontrolora na aerodromu „Nikola Tesla“ utvrdiće Kontrola leta Srbije i Crne Gore na osnovu zahteva komande RV i PVO - piše u izveštaju komisije za osnovno ispitivanje udesa vojnog helikoptera. General Predrag Bandić, međutim, nije bio voljan da komentariše izveštaj komisije.Jasni dokazi- Zaista ne mogu da dam nikakav komentar jer je sve još deo procesa u kom učestvujem. Želim da ostanem profesionalan i častan i zbog toga još ne mogu ništa da komentarišem. Verujem u istinu i pravdu. Pogađaju me spekulacije i ne želim u njima da učestvujem - poručio je Bandić i dodao:- Postoje jasni dokazi kroz koje se sve može sagledati. Nije moje da ih komentarišem.

Ispoštovali rokDVE KOMISIJE ANALIZIRALE PADVojska Srbije je dan posle tragedije formirala dve komisije za utvrđivanje uzroka nesreće - tehničku komisiju i komisiju za osnovno ispitivanje udesa, koja se bavila utvrđivanjem odgovornosti. Tehničku komisiju formirao je komandant RV i PVO general Ranko Živak i ona je imala rok da do 30. marta podnese izveštaj. Komisiju koja je ispitivala eventualne propuste u lancu komandovanja formirao je Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba.

Snežna oluja ga proslavilaJUNAK IZ FEKETIĆAGeneral Predrag Bandić postao je poznat široj javnosti prošle zime, kada je Srbiju, ali i region, obišla slika kako iz snežnih smetova kod Feketića spasava jednogodišnje promrzlo dete.- I danas sam sa svojom ekipom na terenu. Trenutno imamo dva zadatka: treba da izvučemo zavejane građane u Kovačici i Feketiću. Na granici mogućnosti smo jer su u pitanju potpuno neverovatni uslovi. Helikopter zbog ogromnog vetra takođe radi „na granici“, ali smo uspeli da velikim angažovanjem pomognemo svima kojima je to bilo potrebno. Ne vidim sebe kao heroja jer ovde na terenu svi radimo kao tim. Tu su i pripadnici redovne policije, Žandarmerije, Sektora za vanredne situacije i svi smo mi heroji, a ja sam se samo sticajem okolnosti našao u žiži javnosti - kazao je tada Bandić.

Izveštaj vojne komisije: Bandić na dan nesreće bio na odmoru

Bandić: Nije ispoštovana standardna procedura Gašić: Urgentno je, neka krenu na zadatak

Predrag Bandić je na dan nesreće bio na godišnjem odmoru.

- General Bandić poziva ministra odbrane (Bratislava Gašića, prim. aut.) u 19.56 i saopštava mu da postoje tehnički uslovi za izvršenje zadatka i upoznaje ga s tim da na taj način nije ispoštovana standardna operativna procedura (SOP) za upotrebu snaga TiS za zadatke treće misije. Ministar odbrane na to odgovara da je urgentno i da se krene na zadatak - piše u izveštaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track