Najnovije vesti

DANAS JE VELIKI PETAK: Dan kada se ne peva i ne veseli, a ko celiva plaštanicu nek pomisli želju
Foto: Wikipedia

Najtužniji i dan strogog posta u hrišćanstvu

DANAS JE VELIKI PETAK: Dan kada se ne peva i ne veseli, a ko celiva plaštanicu nek pomisli želju

Društvo
Narodni je običaj da se zaustave svi poslovi i u kući i u polju, kao i da se farbaju jaja u crveno. U nekim delovima Srbije veruje se da će devojke koje danas uberu cveće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk sanjati svog budućeg muža kao i da onog ko danas opere kosu cele godine neće boleti glava
1 / 3 Foto: Fonet Nenad Orevic

BEOGRAD - Pravoslavne hrišćanske crkve koje Uskrs praznuju po Julijanskom kalendaru danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti raspet i umro Isus Hrist. Ove godine pravoslavni hrišćani Uskrs obeležavaju u nedelju, 12. aprila.

 

Bogosluženjima na Veliki petak obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara koji predstavlja Hristov grob iznosi plaštanica. Sveštenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu.

 

Foto: Fonet/Dragan Antonić
Foto: Fonet/Dragan Antonić

Plaštanica se potom polaže ispred oltara, a vernici u tišini dolaze na celivanje sve do subote uveče, uoči Vaskrsa koji se slavi od ponoći i kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona. U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova Jevanđelja o događalima u dane Stradanja.

 

Narodni običaji i verovanja

 

Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta, a u Srbiji je običaj da se zaustave svi poslovi i u kući i u polju, kao i da se farbaju jaja u crvenu boju koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života.

 

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Na Veliki petak Isus je odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio da bude raspet na krstu. Gledajući šta narod i vojnici rade s njim, rekao je: "Oče, oprosti im jer ne znaju šta rade"Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Na taj dan se ne služi liturgija, osim ako su Blagovesti.

 

Devojke će večeras usnuti budućeg muža

 

U nekim delovima Srbije veruje se da će devojke koje na današnji dan ukradu cveće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk u noći uoči Velike subote sanjati svog budućeg muža. Veruje se i da onog ko danas opere kosu cele sledeće godine neće boleti glava kao i da kuću valja malo pomesti metlom, a onda tu metlu baciti, a sa njom i svo zlo iz kuće i domaćinstva.

 

Celivanje plaštanice

 

Plaštanica se postavlja na posebno ukrašen sto (grob Hristov), ispred oltara. U nekim našim krajevima, običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica.

 

Po narodnom verovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lepu želju, i ta želja će biti ispunjena. U ove dane crkva zapoveda najstroži post bez ribe i ulja. Na Veliki petak poželjno je ništa ne jesti.

 

Foto: Fonet/Nenad Orević
Foto: Fonet/Nenad Orević

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...