DANAS JE VELIKI PETAK: Dan kada se ne peva i ne veseli, a ko celiva plaštanicu nek pomisli želju
Foto: Wikipedia

Najtužniji i dan strogog posta u hrišćanstvu

DANAS JE VELIKI PETAK: Dan kada se ne peva i ne veseli, a ko celiva plaštanicu nek pomisli želju

Društvo -
Narodni je običaj da se zaustave svi poslovi i u kući i u polju, kao i da se farbaju jaja u crveno. U nekim delovima Srbije veruje se da će devojke koje danas uberu cveće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk sanjati svog budućeg muža kao i da onog ko danas opere kosu cele godine neće boleti glava
1 / 3 Foto: Fonet Nenad Orevic

BEOGRAD - Pravoslavne hrišćanske crkve koje Uskrs praznuju po Julijanskom kalendaru danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti raspet i umro Isus Hrist. Ove godine pravoslavni hrišćani Uskrs obeležavaju u nedelju, 12. aprila.

Bogosluženjima na Veliki petak obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara koji predstavlja Hristov grob iznosi plaštanica. Sveštenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu.

Foto: Fonet/Dragan Antonić
Foto: Fonet/Dragan Antonić

Plaštanica se potom polaže ispred oltara, a vernici u tišini dolaze na celivanje sve do subote uveče, uoči Vaskrsa koji se slavi od ponoći i kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona. U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova Jevanđelja o događalima u dane Stradanja.

Narodni običaji i verovanja

Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta, a u Srbiji je običaj da se zaustave svi poslovi i u kući i u polju, kao i da se farbaju jaja u crvenu boju koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Na Veliki petak Isus je odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio da bude raspet na krstu. Gledajući šta narod i vojnici rade s njim, rekao je: "Oče, oprosti im jer ne znaju šta rade". Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Na taj dan se ne služi liturgija, osim ako su Blagovesti.

Devojke će večeras usnuti budućeg muža

U nekim delovima Srbije veruje se da će devojke koje na današnji dan ukradu cveće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk u noći uoči Velike subote sanjati svog budućeg muža. Veruje se i da onog ko danas opere kosu cele sledeće godine neće boleti glava kao i da kuću valja malo pomesti metlom, a onda tu metlu baciti, a sa njom i svo zlo iz kuće i domaćinstva.

Celivanje plaštanice

Plaštanica se postavlja na posebno ukrašen sto (grob Hristov), ispred oltara. U nekim našim krajevima, običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica.

Po narodnom verovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lepu želju, i ta želja će biti ispunjena. U ove dane crkva zapoveda najstroži post bez ribe i ulja. Na Veliki petak poželjno je ništa ne jesti.

Foto: Fonet/Nenad Orević
Foto: Fonet/Nenad Orević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja