Milka Canić: Krišom sam slavila Uskrs
Foto: Damir Dervišagić

Kako su poznati obeležavali praznik

Milka Canić: Krišom sam slavila Uskrs

Društvo -
Bila sam dete u vreme komunizma, ali smo praznik u tajnosti obeležavali i pevali zabranjenu pesmu „Na Uskrs sam se rodila“, priseća se Milka Canić

BEOGRAD - Zbog farbanja jaja, bogate trpeze i mnogobrojnih poklona, Uskrs za decu predstavlja jedan od najomiljenijih praznika.U njemu su kao deca uživale i poznate ličnosti, političari i funkcioneri, a za svakog od njih Uskrs je imao posebno značenje.Milka Canić (71), supervizorka TV kviza „Slagalica“, volela je da slavi ovaj najradosniji praznik, ali je to radila krišom jer je u doba komunizma obeležavanje Uskrsa bilo neprimereno.- Kad sam bila dete, bilo je vreme komunizma. Moj otac je bio komunista i Uskrs se tada nije slavio toliko. Međutim, moja majka je sa nama decom to krišom radila, farbali smo jaja i takmičili smo se ko će više njih da ofarba, čije je jaje lepše i ko će da pobedi - sa osmehom se priseća čuvena lektorka. Ona kaže da obeležavanje Uskrsa nije bilo „svečano i spektakularno“, ali da je u njemu mnogo uživala. Kradimice, ona je pevala i tada zabranjenu pesmu, koja je u tajnosti doma ubrzo postala hit u Srbiji.- Tada je bilo zabranjeno pevanje narodne pesme „Na Uskrs sam se rodila“. Iako nije smela da se peva javno, pevala se krišom po kućama, pogotovo na Uskrs - kaže Canićeva i dodaje da i danas uživa u ovom prazniku i sreći koju deci pruža.

Marko Blagojević, Kancelarija za obnovu i pomoć USKRS I ROĐENDAN SAM ČESTO SLAVIO ISTOG DANAOvaj praznik se kod mene prilično slavio. S obzirom na to da sam bio jedino dete u porodici, dobijao sam najviše poklona od cele familije. Često se dešavalo da Uskrs padne na moj rođendan, bio sam baš srećan kad bi se to poklopilo. To je bio razlog za dvostruko slavlje. Tradicionalno farbanje jaja i kucanje, porodični ručak, sve mi je u lepom sećanju. U našoj kulturi ovo je najlepši praznik i, što je najbitnije, ne gubi na značaju.

Nada Macura, portparolka Hitne pomoćiOČEKIVALA SAM DA MI ZEC DONESE POKLONEUskrs sam slavila sa ocem i drugaricama uz porodični ručak i farbanje jaja. Na prozor sam stavljala korpicu sa ukrasnom travom i jajima. Očekivala sam da zec donese poklone, ali nikad ih nije bilo toliko koliko sam se nadala, tek nekoliko čokolada i slatkiša... U školu smo nosili jaja i takmičili se čije je najlepše i najjače. Zadržala sam običaje. Pripremila sam sve za Uskrs, kupila sam jaja ukrašena tufnama, ptičicama, zekama i planiram da ih podelim prijateljima.

Predrag Azdejković, LGBT aktivistaRADOVAO SAM SE ČOKOLADNIM JAJIMAKao mali živeo sam u Nemačkoj i tamo smo za Uskrs jajima kitili uskršnje drvo. To sam mnogo voleo da radim. Kupovali su mi čokoladna jaja i zeke, a kada sam se osamdesetih preselio u tadašnju Jugoslaviju, sve je bilo mnogo skromnije. Nisam mogao da shvatim kako u prodavnici ne mogu da se nađu čokoladne zeke, a čudilo me je i kako je farba za jaja je slabija u Srbiji i ostaje po rukama. U svakom slučaju, ovaj praznik mi je oduvek u lepom sećanju.

Damir Okanović, Komitet za bezbednost saobraćajaOD PETE GODINE IDEM U CRKVU NA USKRSSlavim Uskrs odmalena. Uvek sam se radovao farbanju jaja i kucanju njima. Od svoje pete godine za Uskrs uvek idem u Crkvu Svetog Marka, i to je mnogo lepo. Ide se tri puta oko crkve, vernici čestitaju jedni drugima. Uskrs je najlepši praznik. Nažalost, čini mi se da u poslednjih nekoliko godina manji broj ljudi dolazi na liturgije povodom Uskrsa.

Slavica Đukić Dejanović, direktor klinike „dr Laza Lazarević“PRAZNIKE SAM PROVODILA NA SELUDavno je bilo kad sam bila dete. Mene za Uskrs najviše vezuje odlazak na selo, uvek sam tamo provodila ovaj praznik. Bilo je raznih takmičenja čije će jaje pobediti i čije je lepše. Značaj ovog praznika je više u porodičnom okupljanju nego u religioznosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track