Ocu Bojane Maljević poklonili 2,5 miliona evra

Afera "Kopaonik"

Ocu Bojane Maljević poklonili 2,5 miliona evra

Društvo -
Opština Brus dala firmi KBM čiji je vlasnik Bojan Maljević zemljište vredno do 2,5 miliona evra, a za uzvrat na ime zakupa dobila samo 3.000 evra!

KOPAONIK - Dele hektare šakom i kapom.Opština Brus dala je bez licitacije na 99 godina 2,5 hektara zemljišta na padinama Kopaonika beogradskoj firmi KBM, a za uzvrat je na ime zakupa dobila samo 3.000 evra, saznaje Kurir. To u prevodu znači da je Opština na ime zakupa dobila samo 12 evra za ar, iako cena na ovoj lokaciji ide do 10.000 evra po aru. Tačnije, vrednost ovog zemljišta može da bude do 2,5 miliona evra!

Brus je, kako stoji u ugovoru, pristao da mu investitor na ime zakupa izgradi opštinsku kuću od 400 kvadrata, što će povećati ukupnu cenu zakupa. Međutim, to još nije urađeno, iako je prva obaveza bila da objekat bude završen još 2006. Rok izgradnje je pomeren do završetka celog kompleksa „Sveti Simeon Mirotočivi“. Ono što je zabrinjavajuće, jeste da rok završetka kompleksa nije definisan ugovorom!

Za to vreme ova firma ima mogućnost da prodaje objekte. Na ovih 2,5 hektara KBM je dosad izgradio 39 luksuznih apartmana za prodaju, a namerava još 150.

- Licitacija je najbolji način da se utvrdi kolika je vrednost zemljišta, zato je i predviđena tada važećim Zakonom o planiranju i izgradnji. Kad je već planirana pogodba, Opština je trebalo da uradi analizu koliko je vredno ono što je dala, a koliko ono što od investitora dobija. Na taj način mnogo više bi dobila, jer bi bilo i više zainteresovanih investitora koji bi se takmičili s ponudom - navodi sagovornik Kurira, upoznat sa pričom.

Ako Opština dobije zgradu, kako kaže naš izvor, vrednosti zemljišta će i dalje premašivati vrednost ulaganja privatne firme, pa se postavlja pitanje motiva ovakve transakcije.

Suvlasnici „KBM plusa“ su Bojan Maljević, direktor producentske kuće „Monte rojal pikčers“ i otac glumica Bojane i Ane Maljević, i Živadin Todorović, vlasnik građevinske firme „Matoks“.

U Opštini Brus nisu imali odgovor na pitanja Kurira o transakciji.

(nastaviće se)

Luksuzne jaram vile izgrađene na spornom zemljištu

Bojan Maljević

KBM: Umesto 400 kvadrata, gradimo 600

U firmi KBM kažu da su na 99 godina zakupili 2,5 hektara poljoprivrednog zemljišta bez ikakve infrastrukture.

- Na ime zakupa i naknade za zemljište obavezali smo se da Opštini sagradimo kuću od 400 kvadrata na lokaciji Jaram, a izgradićemo 600 kvadrata, da platimo Plan detaljne regulacije za lokaciju „Jaram-Kopaonik“, koji je koštao 60.000 evra, da platimo Urbanistički projekat - 55.000 evra, i izgradimo primarnu infrastrukturu (kanalizacioni kolektor - 2.300 metara, visokonaponski vod 2.160 m, visokonaponski kabl, telekomunikacione vodove), koja je koštala 280.000 evra. Infrastruktura je izgrađena za potrebe našeg kompleksa, ali i za sve buduće na lokaciji, i Opština će naplaćivati naknadu na ime te infrastrukture - kaže Predrag Lončarević, direktor KBM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track