Studenti sa 60 bodova neće plaćati školarinu

Studenti sa 60 bodova neće plaćati školarinu

Društvo -
Studenti koji imaju čistu godinu idu na redovne studije bez plaćanja školarine, dok će studenti koji imaju 48 do 59 bodova platiti samo 50 odsto školarine

BEOGRAD - Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti okončali su proteste pošto je posle višečasovnih pregovora prihvaćen njihov zahtev da svi koji su ostvarili 60 bodova mogu da upišu narednu godinu bez plaćanja školarine.

"Pregovori su završeni pozitivno, rešili smo problem za ovu godinu i potpisali smo dogovor", izjavio je novinarima Miloš Kuvekalović prodekan student na Fakultetu dramskih umetnosti.

"Ispunjen je naš zahtev da studenti koji imaju čistu godinu idu na redovne studije bez plaćanja školarine, dok će studenti koji imaju 48 do 59 bodova platiti samo 50 odsto školarine", kazao je Kuvekalović koji je učestvovao u pregovorima.

Upis studenata treba da počne 20. aprila i da im se dozvoli izlazak na ispite, kazao je on i dodao da će se na sastanku sledećeg utorka razgovarati o tome na koji način će fakultetima biti refundirana sredstva.

Kuvekalović je naveo da je jedini problem da li će sve dogovoreno i biti ispoštovano, budući da neka ranije obećanja i dogovore ministar prosvete Žarko Obradović, kako kaže, nije ispunio.

Kuvekalović je ispričao da su studenti zaključali pregovarače u zgradi rektorata jer u prva dva sata nije bilo ponuđeno konkretno rešenje, niti se došlo do bilo kakvog zaključka.

Državni sekretar prosvete i rektor Univerziteta umetnosti na to su, kako je rekao, vrlo burno reagovali, ali se onda tokom pregovora "situacija menjala iz sata u sat, studenti su dobijali sve više i više, dok na kraju posle šest sati pregovora nisu uspeli da dobiju ono što su hteli".

"Mislim da su studenti danas bili pomalo nestrpljivi i da su brzo reagovali. Oni moraju da shvate da budžet nije neiscrpan, da se radi o sredstvima poreskih obeveznika, prema kojima se odnosimo vrlo odgovorno", rekao je državni sekretar Radivoje Mitrović.

On je potvrdio da je dogovor postignut i da studenti i Fakultet primenjenih umetnosti treba da formulišu zaključke i navedu koliki je broj studenata u pitanju, koji su to studenti i koliko je sredstva za to potrebno, da bi resorno ministarstvo i vlada videli u kojoj meri i na koji način mogu da izađu u susret njihovim zahtevima.

Mitrović je podsetio da je još jesenas svim studentima koji imaju 60 bodova omogućeno da ne plaćaju studije, odnosno da mogu narednu godinu upisati o trošku fakulteta ili uz pomoć Vlade Srbije.

Jedino je Fakultet primenjenih umetnosti ostao bez rešenja, kazao je on i objasnio da je "sada je nađeno jedino moguće rešenje - da samo oni studenti koji su ispunili sve svoje obaveze mogu da računaju na finansiranje iz budžeta, dok ostali moraju da participiraju u tome".

"Pravilo koje je važilo za druge, mora da važi i za njih", kazao je Mitrović i zaključio da su upornost Ministarstva i razumevanje studenata doveli do uspeha pregovora i da svi treba da budu zadovoljni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track