OGORČENI RODITELJI: Zakon o nestalim bebama je sramotan
Foto: Shutter

Ukradene bebe

OGORČENI RODITELJI: Zakon o nestalim bebama je sramotan

Društvo -
Nećemo da učestvujemo u njegovoj izradi jer on predviđa istragu, bez odgovornosti. Tražimo počinioce tog zločina, upozorava Vladimir Čičarević

BEOGRAD - Srbija je na korak do donošenja posebnog zakona o nestalim bebama (leks specijalis), ali deo roditelja koji veruju da su im deca ukradena po rođenju oštro se protivi njegovom usvajanju!Naime, udruženje Roditelji nestalih beba Srbije (RNBS) nije za predloženi zakon jer u njemu nema pitanja krivične odgovornosti.Apsurd- Nismo prihvatili da učestvujemo u izradi tog sramotnog zakona jer on predviđa samo istragu, bez krivične odgovornosti i krivičnog gonjenja. To je u potpunosti apsurdno i neprihvatljivo zato što više hiljada oštećenih porodica, pored svoje ukradene dece, traži i počinioce tog zločina - kaže Vladimir Čičarević, predsednik RNBS.On navodi da je predlog zakona dala Beogradska grupa roditelja u saradnji s državom i pretpostavlja se, kako kaže, „sivim eminencijama“ da se „zločin nad zločinima zataška i da se krađa novorođenčadi nikad ne spreči“.Međutim, u Beogradskoj grupi roditelja kažu da njihov nacrt, koji predviđa formiranje nezavisne i nepristrasne komisije, kao i posebne policijske jedinice za istraživanje, nije konačna verzija zakona.- Taj nacrt treba da posluži kao polazna tačka radnoj grupi koja će raditi na oblikovanju zakona. Radna grupa tek treba da se formira - kaže Mirjana Novokmet iz ove grupe.

Vladimir Čičarević
Vladimir Čičarević

Blage kazneOna dodaje da u nacrtu nema pitanja krivične odgovornosti jer je nastupila zastarelost, budući da će se zakon baviti svim slučajevima od 1970, te onda nema zakonske mogućnosti za gonjenje.- Ako postoji zakonska mogućnost, naravno da smo i za krivičnu odgovornost. Ipak, naše pravo i Ustav kažu da se u zastarelim slučajevima ne mogu krivično goniti lekari, babice, socijalni radnici - kaže Novokmetova i dodaje:- Meni je vrednije da saznam istinu i sudbinu svog deteta nego da neki lekar odleži kaznu. Naše kazne su ionako blage. Hoćemo da saznamo gde su naša deca. Tražimo ili leš ili živo dete. Nema trećeg.

Nikola SelakovićRODITELJIMA ĆE SE DATI ODGOVORIObećanje da će biti donet zakon o nestalim bebama dali su ministri pravde i zdravlja Nikola Selaković i Zlatibor Lončar. U Ministarstvu pravde kazali su da je značaj donošenja ovakvog zakona u tome što će se svakom roditelju „nestalih beba“ pružiti odgovor o sudbini deteta.- Radna grupa će razmotriti sve moguće mehanizme, što neće biti lako, pošto je Srbija jedina u svetu koja će imati ovakav zakon - kažu oni.

Bebi mafijaCENA DETETA DO 45.000 EVRAIzmeđu 6.000 i 10.000 ukradenih beba za 40 godinaZakon koji će se doneti primenjivaće se na sve slučajeve „nestalih beba“ od 1. januara 1970.„Nestalo dete“ je novorođenče za koje je roditeljima saopšteno da je umrlo, ali im nisu dati dokazi (posmrtni ostaci i dr.)Sumnja se da „bebi-mafija“ ima mnogo karika: lekare, babice, čistačice, opštinske i socijalne radnikeRNBS tvrdi da se bebe prodaju za 15.000 do 45.000 evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja