Sećanje na proboj Sremskog fronta

Godišnjica

Sećanje na proboj Sremskog fronta

Društvo -
U proboju poginulo oko 13.500 uglavnom mladih boraca, kao i 1.100 pripadnika Crvene armije, oko 600 pripadnika bugarskih jednica i 163 italijanskih, dok je na neprijateljskoj strani poginulo oko 30.000 vojnika

ŠID - Predsednica Skupštine Srbije, koja zamenjuje predsednika Republike Slavica Đukić-Dejanović, predstavnici Vlade Vojvodine i Vojske Srbije prisustvovali su danas obeležavanju 67 godina od proboja Sremskog fronta i poručili da će duh srpskog naroda nadživeti nedaće, kao što je junaštvo sremskih boraca nadživelo vreme.

U proboju Sremskog fronta u Drugom svetskom ratu poginulo je oko 13.500 uglavnom mladih boraca, kao i 1.100 pripadnika Crvene armije, oko 600 pripadnika bugarskih jednica i 163 italijanskih, dok je na neprijateljskoj strani poginulo oko 30.000 vojnika.

Pošto je položila venac na Spomen obeležje u Adaševcima kod Šida, Đukić Dejanović je poručila da je obaveza svih da se takav podvig ne zaboravi.

"Zato danas i ovde, kao i uvek kada se okupimo i kada ćutimo, jer nije svako ćutanje zaborav, kao što nije svako sećanje pretnja iskazujemo divljenje njihovom požrtvovanju, zahvalnost za slobodu i nezavisnost za koju su se izborili", rekla je Đukić Dejanivić.

Ona je naglasila da junake sa sremskog fronta Srbija pamti kao oslobodioce koji su svoje ideale ugradili u temelje Evrope bez ekstremnih političkih i ideoloških suprostavljenosti, rivaliteta i neprijateljstava među državama, Evrope koja kao svoj dan upravo slavi Dan pobede nad fašizom.

Prema njenim rečima, proboj sremskog fronta nosi poruku da srpski narod ima snage da napravi proboj iz teškoća svake vrste."Srbija je kroz vekove umela da odredi svoje mesto na međunarodnoj sceni i u ratovima i u miru, a danas bira put kojim ide jasno, čvrstim koracima, odlučno, put istinskih vrednosti, socijalne pravde...

Istorijske pouke su dragocene, a istorijske žrtve ugrađene u svaki pedalj ove zemlje i zato su nove generacije dužne da dar života u slobodarskoj Srbiji iskoriste na dobro svoje zemlje, poručila je Đukić Dejanović.

Ona je naglasila da je pobeda nad fašizmom, kojom je završni udarac zadat upravo na sremskim poljima, označila kraj nastojanjima da se svet pretvori u haos i beznađe i rezultirala poveljom UN.

Đukić Dejanović je zaključila da je Srbija sa svojim institucijama ujedinjena u nameri da, uprkos problemima, gradi sadržajne odnose sa svim zemljama regiona i sveta, posvećana miru, ali i svesna činjenice da savremeni rizici i pretnje ne poznaju granice.

Vence su, pored Đukić-Dejnaović, položili i zamenik premijera Ivica Dačić, predstavnici vlada Srbije i Vojvodine i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track