Stefanović: Sva dokumenta o tragediji u stanu Saše Jankovića danas ili sutra
Foto: MUP

Na zahtev poverenika Šabića

Stefanović: Sva dokumenta o tragediji u stanu Saše Jankovića danas ili sutra

Društvo -
Mi smo objavili prekjuče sve podatke koje smo posedovali u tom trenutku. To su podaci iz 1993. koji su pisani rukom ili kucani mašinama i čuvaju se u arhivama na način da nije elektronska baza, kaže ministar MUP

BEOGRAD - Ministar Stefanović najavio je da će Ministarstvo na čijem je čelu objaviti sva dokumenta i podatke kojima raspolaže u vezi tragedije u stanu zaštitnika građana Saše Janković, kao što je to zatražio poverenik za informacije Rodoljub Šabić.

Stefanović je na konferenciji za štampu rekao da će sve čime MUP raspolaže biti objavljeno danas ili tokom sutrašnjeg dana, navodeći da ova institucija nema sva dokumenta, s obzirom da su pre 22 godine sud i tužilaštvo vodili istragu.

"Mi smo objavili prekjuče sve podatke koje smo posedovali u tom trenutku. To su podaci iz 1993. koji su pisani rukom ili kucani mašinama i čuvaju se u arhivama na način da nije elektronska baza. Sve što smo imali dostupno da objavimo smo saopštili. Objavićemo i sve druge dokumente koje MUP poseduje", naveo je on precizirajući da MUP ne poseduje svu dokumentaciju, već da je jedan deo kod tužilaštva i suda.

Stefanović je rekao da MUP poseduje testove parafinskih rukavica, što će objaviti, dodajući da su testovi sprovedeni kod tri lica, među kojima su bili nastradali i Janković. Takođe, MUP poseduje i podatke o poligrafskim testovima za četiri lica, dodajući da za dva lica postoji rezultat, a za dva ne, što ne znači da ti rezultati uopšte ne postoje, već da su možda u sudu. Od tužilaštva MUP ima neke podatke, kao što je zahtev za prikupljanje podataka. "Objavićemo sve podatke koje MUP ima, a tako i fotokipiju oružnog lista koji je izdat dan pre tragedije", objasnio je Stefanović.

Upitan da li će ponovo biti pokrenuta istraga u ovom slučaju Stefanović je kazao da se konsultovao sa Tužilaštvom, i da, prema sadašnjim okolnostima, zbog zastarelosti, ne može MUP da pokrene nikakvu istragu."Mi možemo samo u interesu javnosti da objavimo svu dokumentaciju koju posedujemo", naglasio je on.

Vezano za fotografije i podatke, koji su se pojavili u medijima, a navodno su iz istrage, Stefanović je kazao da je nažalost nezadovoljan što se često na relaciji mediji-policija traže podaci iz istrage jer to bolje prodaje novine."Krivica je obostrana i onih koji daju podatke i onih koji zbog svog tiraža, znajući da će biti problema u istrazi, upozoravajući time ljude u kriminalu, iste objavljuju. Svi svesno rade na urušavanju kriminalističkih istraga", kritkovao je on. Istovremeno je, u vezi ovog slučaja, ukazao da su ove podatke imali branioci, tužilaštvo, to jest mnogo ljudi, te da ne postoje u elektronskoj bazi podataka kako bi se utvrdio da li im je neko neovlašćeno pristupio.

Stefanović uveren - istraga na dobrom putu

Stefanović izjavio je danas da je uveren da beogradska policija, u slučaju ranjavanja biznismena Milana Beka, na dobrom putu. On je na konferenciji za štampu podvukao da neće saopštavati rezultate istrage pre nego što počinilac bude uhvaćen.

"Mislim da beogradska policija ima dobre pravce rada i da će ti pravci dovesti do rezultata koje možemo da objavimo, ali ne pre hvatanja počinioca", istakao je Stefanović. Beko je ranjen u novembru prošle godine, ipred svoje kuće na Senjaku.

Ne očekujemo incidente, osiguraćemo bezbednost građana

Stefanović je rekao i da ne očekuje nemile događaje tokom održavanja fudbalskog derbija Crvene zvezde i Partizana i mitinga Demokratske stranke, koji će sutra biti održani u Beogradu. Stefanović je istakao i da je policija spremna da obezbedi sigurnost svim njenim građanima i da niko ne mora da se boji za svoju bezbednost.Upitan da prokomentariše stav Zajednice prvoligaša Srbije, koji je najavio da će tražiti odlaganje derbija zbog održavanja mitinga demokrata, Stefanović je odgovorio da ne očekuje incidente.Policija je, kako je dodao, spremna i obučena za reagovanje i da osigura bezbednost svim građanima.Miting Demokratske stranke zakazan je za 17 sati na Trgu Republike, a derbi počinje u 18 sati na stadionu "Rajko Mitić".

Protiv 141 policajca podneta prijava

Ministar policije je izjavio da je Sektor unutrašnje kontrole tog ministarstva podneo 153 krivične prijave protiv 141 policijskog službenika i 28 građana za ukupno 202 krivična dela i da je neophodno pojačati unutrašnju kontrolu.On je na konferenciji za novinare precizirao da među krivičnim delima preovlađuju zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita i falsifikovanje službene isprave.

"Imamo nedovoljan broj pripadnika Sektora unutaršnje kontrole, penekad nemamo dovoljno kapaciteta da sprovedemo snažniju kontrolu unutar policije, a često se zbog nekoliko policajaca baca ljaga na celu službu", ukazao je Stefanović i naglasio da je većina policajaca časna i poštena. Podatak da je 141 policajac obuhvaćen krivičnim prijavama, prema njegovim rečima, govori o potrebi za oštrijom i ozbiljiniom borbom protiv korupcije u policiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track