REHABILITACIJA DRAŽE MIHAILOVIĆA: Šešelj i Žene u crnom izvređali se u sudnici
Foto: Marina Lopičić

Nastavlja se postupak u Palati pravde

REHABILITACIJA DRAŽE MIHAILOVIĆA: Šešelj i Žene u crnom izvređali se u sudnici

Društvo -
Konačna odluka moguća 14. maja. Zahtev su 2006. podneli njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Pravnog fakulteta Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje Jugoslovenske vojske u otadžbini

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu mogao bi 14. maja da objavi odluku o predlogu za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića, pošto je u tom sudu danas okončan dokazni postupak.Zahtevom za rehabilitaciju se traži poništavanje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i da mu se vrate građanska prava.

Sud je za 12. maj zakazao završne reči predlagača rehabilitacije, a dva dana kasnije i mogućnost da objavi odluku o predlogu za rehabilitaciju Mihailovića.

Na ročištu su pročitani dokazi predlagača, kao i dokazi na koji su se pozivali istoričari tokom svojih svedočenja u ovom procesu. Međutim, današnje ročište obeležio je verbalni sukob i uzajamno vređanje lidera radikala Vojislava Šešelja i Žena u crnom, koji su prisustvovali tom procesu u velikoj sudnici Palate pravde.

Ovako je bilo na ročištu 3. aprila (Foto Tanjug/Srđan Ilić)

Krajem februara taj proces je krenuo formalno ispočetka zbog promene u sastavu sudskog veća, koje planira da sredinom maja objavi svoju odluku o zahtevu za rehabilitaciju Mihailovića.Zahtevom za rehabilitaciju se traži od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava.

Rehabilitaciju je zatražio njegov unuk Vojislav Mihailović, a pridružili su mu se Srpska liberalna stranka, koju vodi Kosta Čavoški, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

Predlagači zahteva tvrde da Mihailoviću nije bilo omogućeno pravo na odbranu i da nije video svog advokata do početka suđenja.On nije imao ni pravo na nepristrasan sud, a optužnica mu je uručena sedam dana pred suđenje.Nakon dva dana od izricanja sporne presude komunističkog režima, Mihajlović je streljan u Beogradu.

Posebna Komisija utvrđuje tačnu lokaciju na kojoj je streljan, a pretpostavlja se da su njegovi posmrtni ostaci prebačeni na drugu lokaciju.U nedostatku drugih dokaza o Mihailovićevoj smrti, rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu 2013. godine kao datum smrti Mihailovića utvrđen je 17. jul 1946. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja