ZA MEDICINSKE ANALE: Prvi put u Srbiji zamenjena trbušna aorta kod trudnice!
Foto: Slađana Stojanović

Klinički centar Vojvodine

ZA MEDICINSKE ANALE: Prvi put u Srbiji zamenjena trbušna aorta kod trudnice!

Društvo -
Termin operacije je pažljivo odabran kako bi u isto vreme mogao biti izvršen i porođaj carskim rezom", rekao je na konferenciji za novinare upravnik novosadske klinike Vladan Popović

NOVI SAD – Zlata Novakov Kistler (35) iz Sremskih Karlovaca, prva je koja je u isto vreme porođena carskim rezom i operisana od veoma rizične operacije uklanjanje aneurizme i zamene veštački krvnim sudom. Carskim rezom rodila je devojčicu Izabelu,zdravu bebu, tešku tri kilograma.

Novi mladi život rodio se u Kliničkom centruOvo je prvi slučaj u istoriji da je istovremeno rođena beba I majka operisana od tako teške operacije, jer ova hriuška operacija nosi sa sobom 200 posto smrtnosti i majke i ploda. A i prva beba koja je rođena na Kliniku za vaskularne bolesti KCV.

Pacijentkinja teško da bi preživela da to nismo uradili, jer tek kada smo otvorili u toku operacije i videli taj krvni sudi kakav je njegov kvalitet bio zaista je bila opasnost da bi majka preživela – rekao je dr Vladan Popović,upravnik Klnike za vaskularnu hirurgiju KC Vojvodine, dodajući da se jedan novi mladi život rodio kod njih po prvi put. AfTim oformljen za jedan danOd vremena dijagnostike doobavljene operacije proteklo je bukvalno jedan radni dan. Posle oepracije pacijentkinja je bila u šok sobi i nakon tri dana je prebačena na odelenje i juče je sa svojom bebom otišla kući.

-Bukvalno sam došao kao gost na Kliniku za vaskularnu hirurgiju iz svoje matične kuće porodilišta. To je i za mene bilo nešto novo, sa čim se nisam susreo do sada. Tako da je za mene to bila i obaveza i čast. Meni je omogućeno da uradim carski rez, kao da sam se nalazio u Betaniji u porođajnoj sali. Verujte mi nije mi bilo uopšte lako i jako cenim svu podršku koju su dali čelari koji su bili u timu – rekao je ginekolog Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track